Altın ithalatından büyük düşüş!...

Altın ithalatından büyük düşüş!...
HÜRRİYET - Türkiye'nin altın ithalatı 2014 yılında, bir önceki yıla göre çok sert düşerek yüzde 57 azaldı. 2013 yılında ithal edilen enerji karşılığında İran'a altın verilmesi altın ithalatındaki rekorun önemli faktörlerinden...

HÜRRİYET - Türkiye'nin altın ithalatı 2014 yılında, bir önceki yıla göre çok sert düşerek yüzde 57 azaldı. 2013 yılında ithal edilen enerji karşılığında İran'a altın verilmesi altın ithalatındaki rekorun önemli faktörlerinden biriydi. Bu ticarette de Reza Zarrab önemli rol oynuyordu. 2014'te İran'ın altın talebinin ortadan kalkmasının yanı sıra altın fiyatların düşmesiyle artan talep de altın ithalatının düşmesinde önemli rol oynadı. Altın ihracatı konusunda televizyonda açıklamalar yapan Reza Zarrab, "Cari açığın yüzde 15'ini ben kapattım" demişti. Zarrab'ın bu sözü hükümet tarafından da tepkiyle karşılanmıştı.

Borsa İstanbul verilerine göre Türkiye'nin altın ithalatı 2014 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 57 azalarak 131 tona geriledi.

ZARRAB'LA İLGİLİ YENİ İDDİA

İthal edilen enerji karşılığında İran'a verilen altının yanı sıra, altın fiyatlarının düşmesiyle artan talep nedeniyle Türkiye'nin altın ithalatı 2013 yılında 302 ton ile rekor düzeye yükselmişti. Bu yıl ise İran'ın altın talebinin ortadan kalkması altın ihracatında keskin bir gerilemeye yol açtı.

CARİ AÇIĞI DÜŞÜREN BABAYİĞİT

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası verilerine göre, Kasım ayında 47 tona kadar çıkan altın ithalatı Aralık ayında 12 ton olarak gerçekleşti. Altın ithalatı önceki yılın Aralık ayında ise 31.65 ton olarak gerçekleşmişti.

Petrol fiyatlarınde hizlanan düşüşün yanında, doların da küresel piyasalarda zayıflaması, "güvenli liman" arayışına giren yatırımcıları altına yöneltti. Küresel piyasalarda geçen haftanın sonunda 1,220 dolara dayanan altının ons fiyatı, yeni haftanın başında 1,230 dolara dayandı.