Dünyanın en eski DNA’sı keşfedildi

Dünyanın en eski DNA’sı keşfedildi
Dünyanın en önemli hakemli bilim dergilerinden Nature’da yayınlanan araştırmaya göre, Sibirya’da bulunan üç mamut dişinde dünyanın en eski DNA’sını keşfetti.

İsveç’li bilim insanları, Sibirya’da yaptıkları araştırmada dünyanın en eski DNA’sını keşfetti. Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre Sibirya’da tespit edilen üç mamut dişinin yaklaşık 1,2 milyon yıl önce yaşamış DNA’sı tespit edildi.

Kuzey Amerika canlısı olarak bilinen mamutların atası oldukları tahmin edilen canlıların donmuş toprak sayesinde canlı kaldıkları açıklanırken, İsveç'teki Paleogenetik Merkezi'nde genetikçi olarak görev yapan ve araştırmayı gerçekleştiren kişilerden biri olan Love Dalen, "Tespit edilen mamutlar 1,2 milyon yıl önce Sibirya’da yaşamış. Bilimin 420 bin yıl önce Kuzey Amerika’da tespit edilen yünlü mamutların ataları olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

67n48phzl0a0jnnccnk7xa.jpg

NTV'nin haberine göre, araştırmacılar, mamut dişleriyle ilgili çalışmalarında, bulunan azı dişlerinin iki farklı mamut türünden geldiğini bildirdi.

Daha önce de 1,7 milyon yıllık protein bulunmuştu

Jeolojik tarihleme yöntemiyle tespit edilen yaş bulma işleminde mamut dişlerinin proteinlerinden ziyade hala DNA’larının canlı kalmasına şaşıran ekipten Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nden hayvan bilimci Alfred Roca, “İki yıl önce, 1,7 milyon yıllık bir gergedan dişi tespit edilmişti. Ancak o dişte DNA kalıntılarına rastlanmamış, sadece protein örneği bulunmuştu” ifadelerini kullandı.

jjy2woavwkixxtl6ue4ssw.jpg

Artık en eski DNA değil

Şimdiye kadar tespit edilen en eski DNA olduğu açıklanan bulgulardan önce 560 bin ila 780 bin yıllık bir atın DNA’sı en eski bulgu olarak kabul ediliyordu.