Tehlikeli yakınlaşma

Tehlikeli yakınlaşma
Avrupa Birliği'nin yanı sıra 40'tan fazla ülke Rusya'ya işgal ettiği nükleer santrali Ukrayna'ya bırakması konusunda baskısını artırırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a mektup göndererek daha güçlü ilişki kurulması çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği ve 40'tan fazla ülke Ukrayna'da işgal ettiği nükleer santralden çekilmesi konusunda Rusya'ya baskısını artırırken, Rusya ile Kuzey Kore arasında son günlerdeki tehlikeli yakınlaşma dikkat çekiyor.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a Kore Kurtuluş Günü kapsamında bir mektup göndererek, “Ortak çabalarımızla, kapsamlı ve yapıcı ikili ilişkilerimizi genişletmeye devam edeceğimize eminim” dedi. Mektupta şu ifadelere yer verildi:

“Ülkelerimiz, Joseon'un kurtuluşu için omuz omuza savaşan Kızıl Ordu askerlerinin ve Koreli yurtseverlerin anılarını yaşatıyor. Zor günlerde hazırlanan şanlı dostluk ve işbirliği geleneği, Rusya Federasyonu ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasında dostane ilişkilerin geliştirilmesi için hala sağlam bir temel teşkil etmektedir. Ortak çabalarımızla, kapsamlı ve yapıcı ikili ilişkilerimizi genişletmeye devam edeceğimize eminim. Bu tamamen iki ülke halkının çıkarınadır ve bir bütün olarak Kore yarımadasının ve Kuzeydoğu Asya bölgesinin güvenlik ve istikrarının güçlendirilmesine katkıda bulunacaktır.”
Kim Jong-un ise Putin’in mektubuna şu sözlerle karşılık verdi:
“Joseon'un kurtuluşu için savaşan Kızıl Ordu askerleri, kanlarını ve hayatlarını cömertçe feda eden yüce bir enternasyonalizm örneği gösterdiler. Kore ile Rusya arasında, kökleri yoldaş dostluğuna, birliğe dayanan dostane ve işbirlikçi ilişkinin daha güçlü bir şekilde güçlendirileceğine ve geliştirileceğine inanıyorum.”


Kuzey Kore, Donetsk ve Luhansk'ı tanımıştı


Kuzey Kore, Suriye’den sonra Luhansk ve Donetsk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıyan ülke olmuştu. Donetsk Halk Cumhuriyeti Lideri Denis Pushilin, sosyal medya hesabından Kuzey Kore’ye teşekkür etmişti.