O bakanı havaalanında durdurdular: Hesap vereceksin
Sri Lanka, göçmenlik ofisi yetkilileri İngiliz haber ajansı Reuters'a verdiği demeçte, ülkenin Devlet Başkanının kardeşi ve eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa'nın ülke dışına uçmasının engellendiğini söyledi. Sri Lanka Göçmenlik ve Göç Memurları Derneği yetkilileri yaptıkları açıklamada, dernek üyesi olan, Kolombo havalimanı VIP departmanı çalışanlarının halkın Rajapaksa ailesine yönelik artan öfkesi nedeniyle, Basil Rajapaksa'ya hizmet vermeyi reddettiklerini bu nedenle eski bakanın ülke dışına çıkamadığını anlattı.
Yetkilinin Reuters'e yaptığı açıklamada, "Sri Lanka'daki huzursuzluk göz önüne alındığında, göçmenlik yetkilileri üst düzey kişilerin ülkeyi terk etmesine izin vermemeleri için büyük baskı altındalar" diyerek, "Güvenliğimiz için endişe duyuyoruz. Bu nedenle bu sorun çözülene kadar VIP salonunda çalışan göçmenlik görevlileri hizmetlerini geri çekme kararı aldılar" ifadelerini kullandı.
'Hala ülkede'
ABD vatandaşlığına da sahip olduğu ifade edilen Basil Rajapaksa'nın şu an nerede olduğunun kesin olarak bilinmediği belirtilen haberde, akaryakıt, gıda ve diğer ihtiyaç maddelerinde yaşanan kıtlığa karşı protestoların artması üzerine nisan ayı başında maliye bakanlığından istifa ettiği ve haziran ayında da parlamentodaki koltuğunu bıraktığı hatırlatıldı.
Haberde, Basil Rajapaksa'nın VIP salonunda çekilen fotoğrafları yerel medya tarafından haberleştirildiği ve sosyal medyada geniş bir şekilde paylaşıldığı bilgisine yer verilirken Rajapaksa'ya yorum için ulaşılamadığı ve yakın bir yardımcısının da ayrıntı vermeyi reddettiği ifade edildi.
Öte yandan Reuters, iktidar partisinden üst düzey bir yetkili isminin açıklanmaması koşuluyla Basil Rajapaksa'nın hala ülkede olduğunu söylediğini aktardı.
Devlet Başkanı'nın da nerede olduğu bilinmiyor
Basil Rajapaksa'nın abisi ve ülkenin mevcut Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın cumartesi günü binlerce protestocunun görevden alınması talebiyle resmi konutunu basmasının ardından, çarşamba günü istifa etmesi bekleniyor.
Gotabaya Rajapaksa'nın da cuma gününden bu yana nerede olduğu bilinmiyor.
Sri Lanka'da halk yaşanan en büyük ekonomik ve siyasi krizinden sorumlu tuttukları Rajapaksa ailesinin hesap vermesini istiyor.
Sri Lanka'da son durum
Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan Sri Lanka'da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestoları yoğunlaştırmıştı. Ülkede 9 Mayıs'ta Başbakanlık Ofisi'nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo'da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.
Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs'ta istifa etmişti. Başbakanın istifası nedeniyle kabine de feshedilmişti. Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa,12 Mayıs'ta Ranil Wickremesinghe'yi başbakan atamıştı. Wickremesinghe, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapmıştı.
Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti. Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, 250 kişi yaralandı. Sri Lankalılar halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor.
halktv.com.tr/Dış Haberler
Almak isteyene çok ders var: Sri Lanka: Başkanlık Sarayı sorunları örtemedi
Sri Lanka'da kriz başkanı götürmüştü... Yerine gelecek isim 20 Temmuz'da seçilecek