Mısır protestolarında 100'den fazla çocuk tutuklandı

Mısır protestolarında 100'den fazla çocuk tutuklandı
Mısır'da Cumhurbaşkanı Sisi'ye karşı düzenlenen protestolarda tutuklananların 111'inin çocuk olduğu ortaya çıktı. Protestolarda gözaltına alınan bir ABD vatandaşı, yoksul bir mahallede İngilizce dersi verdiği için casuslukla suçlanıp işkence gördüğünü söy

Mısır’da yoksulluk ve yolsuzluk nedeniyle Abdülfettah Sisi hükümetine karşı protestolarda gözaltına alınan 3 bini aşkın kişinin en az 100’ünün çocuk olduğu ortaya çıktı. Kahire merkezli sivil toplum kuruluşu Mısır Haklar ve Özgürlükler Komisyonu’na göre, protestoların ilk patlak verdiği 20 Eylül’den bu yana en az 3 bin 120 kişi gözaltına alındı. Uluslararası Af Örgütü’yse gözaltına alınanların en az 111’inin çocuk olduğunu açıkladı. Af Örgütü, “Bu çocuklardan bazıları 11 yaşından küçük, bazıları da evlerine giderken gözaltına alınmış” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETE BAĞLI KONSEY DE KINADI

Protestolar sırasında birçok çocuğun, cep telefonlarındaki ‘siyasi’ içeriğe bakılması için kontrol noktalarında durdurulduğu açıklandı. Bu uygulama, yerel insan hakları örgütlerinin yanı sıra bizzat Mısır hükümetine bağlı olan Ulusal İnsan Hakları Konseyi tarafından da anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kınandı.

Tutuklular ‘terör örgütüne yardım etmek’, ‘yanlış bilgi yaymak’, ‘sosyal medyayı kötüye kullanmak’ ve ‘yasal olmayan protestolara katılmak’ ile suçlanıyor. Af Örgütü, bu suçlamalar ile tutuklanan 11-17 yaşları arasında en az 69 çocuk olduğunu açıkladı.

‘POLİS BÜTÜN SOSYAL MEDYA UYGULAMALARIMA BAKTI’

Protestolarda gözaltına alınan ABD vatandaşı Aaron Boehm “Telefonlarımıza bakmak isteyen sivil kıyafetli bir polis tarafından durdurulduk. Telefonumun kilidini açıp verdikten sonra bütün sosyal medya uygulamalarıma baktı” dedi. Boehm’i ve bir arkadaşını durduran polis, telefonda protestolarla ilgili haber gördükten sonra mesajları okumak için Boehm ve arkadaşını bir saat bekletti. Boehm, daha sonra kaldıkları hostelde sorguya alındıklarını ve ülkeden ayrılmaları için görevlilerden baskı gördüklerini belirtti.

’15 SAAT GÖZÜM BAĞLI KALDIM’

Boehm, gözleri bağlı bir şekilde bir gözaltı merkezine götürüldüğünü söyledi. “Bu andan itibaren toplamda 15 saat gözüm bağlıydı” diyen Boehm, polis memurlarının ülkeye gelme nedenini sorduklarını söyledi.

‘NEDEN YOKSUL MAHALLEDE İNGİLİZCE ÖĞRETİYORSUN?’

Boehm, Polislerin neden yoksul mahallelerde İngilizce öğreten bir kuruluşla çalıştığını da sorguladıklarını ekledi. “Bir noktadan sonra beni duvara doğru çevirdiler ve ‘büyük belada olduğumu’ söyleyerek bağırdılar. Polislerden biri, Mısır istihbarat subayı olduğunu ve casuslukla suçlandığımı söyledi. Yabancı ülkelerle haber makalelerini paylaşmamın ve sivil toplum kuruluşunda çalışıyor olmamın Mısır rejimini baltalama niyetimi kanıtladığını dile getirdiler.”

Boehm, dört gün boyunca alıkonuldu, 300 kişiyle birlikte kaldığı bir gözaltı merkezine götürüldü. Gözaltı süresi boyunca, bir kısmı daha sonra serbest bırakılan, Hollanda, Türkiye, Ürdün, Eritre ve Yemen’den tutuklular ile tanıştığını söyleyen Boehm, işkenceye dair birçok kanıt gördüğünü söyledi. Tutukluların üzerinde kullanılan kanlı sopaları gördüğünü ve mahkumların çığlıklarını duyduğunu dile getirdi. Boehm, 1 Ekim’de sınır dışı edildi.

REJİMİ ELEŞTİRENLERE SİBER SALDIRI

Siber güvenlik şirketi CheckPoint ise Mısır rejimini eleştirenlerin bir dizi siber saldırıya uğradığını tespit etti. Bu kişiler arasında akademisyenler, gazeteciler, avukatlar ve aktivistler yer alıyor. CheckPoint tarafından yayınlanan raporda, Mısır rejimini eleştirenlerin telefonlarının izlendiğini ve telefondaki içeriklerin okunduğu yazıyor.

Mısır cumhuriyet savcısı yaptığı açıklamada, protestolarda en fazla bin kişinin gözaltına alındığını ve sosyal medya hesaplarında ‘protestoya etmeye teşvik’ için delillerin arandığını söyledi. Sosyal medya üzerinden protestolara katılım için yapılan herhangi bir çağrının ‘yasadışı toplanma’nın kanıtı olacağı konusunda uyardı. Bakanlar, hükümeti ‘yoksulları korumamakla’ suçladı.