Lavrov: Batı'nın Rusya'dan sonraki hedefi Çin

Lavrov: Batı'nın Rusya'dan sonraki hedefi Çin
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Afrika turu kapsamında ziyaret ettiği Etiyopya'da Batı'nın, dayattığı kurallara uymak istemeyen her ülkeyi cezalandıracağını söyledi. Lavrov öte yandan Çin'in Rusya'dan sonraki hedef olacağını da ifade etti.

Afrika turunun bir son durağı olan Etiopya’yı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Addis Ababa’daki Rus Büyükelçiliği’nde yabancı diplomatlar ile buluştu. Lavrov, "Şu anda tarihin öyle bir dönemindeyiz ki, herkesin kendi kurallarına uyması gerektiğini ilan eden Batı'ya katılmayı seçmek durumundasınız. Ancak, söz konusu kurallar şöyle bir ilkeye göre tesis ediliyor: Bir şeye ihtiyacımız varsa, ona itaat etmelisiniz. Eğer itaat etmezseniz de cezalandırılacaksınız" diye konuştu.

Bakan, "Bir alternatif var ve dünyadaki çoğu ülkenin sömürge zamanlarına dönmek istemeyecek olup bağımsızlıklarını savunacağından eminim. Bunun kanıtı, iki ya da üç gelişmekte olan ülke dışında Afrika, Asya ve Latin Amerika'da Batı'nın Rusya'ya yönelik gayrimeşru yaptırımlarına hiç kimsenin katılmamış olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Lavrov'dan Çin vurgusu

Çin’in Rusya'dan sonra Batı'nın "düşmanlar" listesindeki bir sonraki hedefi olacağını, yaptırımların (Batı’nın) sinirlenmesine neden olan herhangi bir ülkeye uygulanabileceğini kaydeden Lavrov, "NATO düşmanlarını sırayla belirliyor. Rusya bir numara. Çin ise ikinci sırada" dedi.

Lavrov, "Batı birini cezalandırmaya karar verirse, tüm ilkeler ihlal edilebilir. Gerekirse (onlar) sinirlenmelerine neden olan herhangi bir ülkeye karşı yaptırım uygulamakta tereddüt etmeyecekler. Bir sonraki hedef olabilecek ülkenin Çin olacağından bahsetmiştim" değerlendirmesini yaptı.

Çin NATO için ilk kez 'tehdit' oldu

Haziran sonunda İspanya'nın ev sahipliğinde başkent Madrid'de gerçekleştirilen 32'nci NATO Liderler Zirvesi sonrası yayınlanan NATO Yeni Stratejik Konsept belgesinde Çin İttifak tarihinde ilk kez bir "tehdit" olarak kabul edilmişti. Belgede, daha önce bir ticaret ortağı ve üretim üssü olarak anılan Çin, ilk kez tehdit unsuru olarak görülmüş ve ülkenin kilit teknolojik sektörler ile tedarik zincirlerini kontrol etmeye çalıştığına değinilmişti.