İran'ı karıştırmıştı. Herkesin içinde bir anda soyunan kadınla ilgili yeni gelişme

İran'da dün herkesin içinde biranda soyunarak hükümeti protesto eden kadın öğrenci dünyanın gündemine oturmuştu. Akıbeti merak edilen genç kadınla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

İran'da iç çamaşırlarıyla Tahran Üniversitesi kampüsünde gezerek hükümeti protesto eden kadın öğrencinin gözaltına alınarak akıl hastanesine yatırıldığı ortaya çıktı.

İran basını tarafından Tahran Azat Üniversitesi öğrencisi olduğu aktarılan bir kadın öğrenci, kıyafetlerini çıkararak iç çamaşırlarıyla sokağın ortasında hükümeti protesto etmişti.

AKIL HASTANESİNE YATIRILDIĞI ORTAYA ÇIKTI

Görgü tanıklarına göre kadın, kısa bir süre sonra olay yerine gelen İran güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. İran basını, gözaltına alınan öğrenci kadının olaydan sonra akıl hastanesine yatırıldığını duyurdu.

İran basınına göre yetkililer, kadın öğrencinin arkadaşlarıyla konuştu. Arkadaşlarının genç kadının "'anksiyete, stres ve depresyon' sebebiyle garip davranışlar sergilediğini" söylediklerini aktardı.

Haberlerde, kadının kimliği veya yatırıldığı akıl hastanesinin hangisi olduğuna dair herhangi bir açıklama yer almadı.

İRAN'IN ZORUNLU BAŞÖRTÜSÜ KANUNU NEDİR?

İran'da 2022 yılında Mahsa Emini gösterileri sonrasında yaygınlaşan zorunlu başörtüsü kurallarına yönelik ihlallere karşı koymak için hazırlanan tasarı Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin imzasıyla Meclise gönderilen "İffet ve Başörtüsü Kültürünün Desteklenmesi" yasa tasarısı oylamaya sunulmuş, 201 milletvekilinden 34'ünün "hayır" oyuna karşılık 152 oyla kabul edilmişti.

Tasarıya göre, başörtüsü kuralına aykırı hareket eden kadınlar ilk aşamada kısa mesaj ve benzeri yöntemlerle uyarılıyor. Uyarıyı dikkate almayan ve başörtüsü kuralını yeniden ihlal edenler için para cezası veriliyor.

Ceza bir ay içinde ödenmezse para cezası otomatik olarak kişinin banka hesabından kesiliyor.

Herhangi bir nedenle cezaların tahsilinin mümkün olmaması halinde ise söz konusu kişinin tüm banka ve kredi kuruluşlarını kapsayacak şekilde banka kartı çıkarma ve yenileme dahil her türlü bankacılık işlemi yapması yasaklanıyor. Cezalara itiraz ise 10 gün içinde yapılabiliyor.

Dördüncü kez ihlal halinde para cezasının yanı sıra yargı tarafından söz konusu kişiye dava açılarak tutuklanıyor.

MAHSA EMİNİ KİMDİR?

22 yaşındaki Mahsa Emini (Amini) ya da bilinen diğer ismiyle Jina Emini, 16 Eylül 2022 tarihinde, İran'ın Tahran şehrinde gözaltında bulunduğu sırada şüpheli bir şekilde öldü. Emini'nin polis şiddeti sebebiyle öldüğü iddia edildi. İran, Mahsa Emini'nin öldürülmesini protesto etmiş, protesto gösterilerinde çok sayıda insan ya tutuklanmış ya da hayatını kaybetmişti.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi