İngiltere ve AB, Türkiye'deki Seçimlere Nasıl Bakıyor?
Ülkenin adeta kaderini belirleyecek seçimlere 2 hafta kaldı. 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek seçimler dünya basınını da yakından ilgilendiriyor.
BBC Türkçe'ye konuşan uzmanlar, 14 Mayıs seçimlerine dair süreci ve cumhurbaşkanı adaylarını değerlendirdi.
"Erdoğan'dan çok daha az kibirli"
Nottingham Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Türk dış politikası uzmanı Dr. Natalie Martin, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu 'Erdoğan'dan çok daha az kibirli bir lider' olarak tanımladı ve "Bu nedenle hem AB hem de İngiltere açısından daha öngörülebilir bir lider olarak görülüyor" dedi.
"İstikrar ve güvenlik beklentisi daha ön planda"
Martin'e göre Türkiye 2007 yılından bu yana 'otoriterleşti'. 14 Mayıs seçimlerinde 'istikrar ve güvenlik' beklentisinin Kılıçdaroğlu'nu bir adım öne çıkardığını belirten Martin, "Genel olarak istenen şey istikrar ve güvenlik. Dolayısıyla, örneğin eğer seçim sonuçları net olmazsa, hızlı bir şekilde kaos yaşanması tehlikesi var."
Londra Üniversitesi'nin Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda (SOAS) Türkiye uzmanı Profesör William Hale, İngiltere’de insanların en azından bunun çok yakın bir yarış olacağını ve ilk defa Erdoğan’ın dişli bir rekabetle karşılaşacağını bildiğini söylüyor.
Hale, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin seçimlerden sonraki 'en can alıcı konu' olacağını belirtiyor.
Millet İttifakı'nın Ortak Politikalar Metni ile Türkiye'de insan hakları konusunda ilerleme vadettiğini söyleyen Prof. Hale, "Bunu başarabilirlerse AB ile ilişkilerinde önemli bir engeli kaldırmış olacaklar" diyor ve ekliyor: "Ancak şu da önemli, AB'nin de de bu konuda üzerine düşeni yapması, Yunanistan ile Türkiye ve Türkiye ile Kıbrıs arasındaki en önemli ihtilafları 'tarafsız, gerçekçi bir bakış açısı ile' ele alması gerektiğini düşünüyorum."
20 Yılın Tüm Seçimlerini Bilen 'Şifreli Anket' 14 Mayıs İçin Ne Diyor?