Gagasını kaybeden papağan, tüylerini temizlemek için çakıl taşı kullanıyor
Bilim insanları Christchurch şehrindeki Willowbank Yaban Hayatı Koruma Alanı'nda yaşayan Nestor notabilis türü kea papağanının çakıl taşlarını kullanarak kendini temizlemeyi başardığını gördü.
Bu gözlemler, kea papağanlarının kendi kendine bakım yapmak için araç kullanabildiğine dair ilk belge oldu.
Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayımlanan araştırmanın yazarları şu ifadelere yer verdi:
Burada, üst çene kemiği olmayan engelli papağan Bruce'un, kendini temizlemek için kasıtlı olarak çakıl taşlarını kullandığını gösteriyoruz.
Uzmanlara göre, papağanların gagasıyla tüylerini temizlemesi, hijyeni ve tüy bakımı açısından kritik öneme sahip. Kuşlar bu sayede toz, kir ve parazitleri temizliyor ve tüyleri hizalayabiliyor.
Independent Türkçe'nin aktardığına göre, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda bulunan ve nesli tükenmekte olan kea papağanları da kendilerini temizlemek için güçlü gagalarını kullanıyor.
Ancak 2013’te doğada yavruyken bulunan Bruce, ağır yaralıydı ve gagasının üst yarısını kaybetmişti. Bakıcılar hayvanın nasıl yaralandığından emin olmasa da bir haşere tuzağına yakalanmış olabileceğini düşünüyor.
Bruce ise aldığı yaralarla doğaya adapte olmuş gibi görünüyor. Zira alt gagası ve dili arasına aldığı taşlarla kendini temizleme görevini yerine getirebiliyor.
Araştırmanın yazarlarından, hayvan davranış uzmanı Amalia Basto, "Engelin karşısında zekaları büyük esneklik gösteriyor. Yeni sorunlar ortaya çıktıkça uyum sağlayabiliyor ve esnek bir şekilde çözebiliyorlar" diye konuştu.
"Bruce’un topladığı çakıl taşları diğer keaların topladıklarından farklıydı. Boyutları her zaman benzerdi" diyen Basto, sözlerini şöyle sürdürdü:
Bu kasıtlı bir eyleme işaret ediyor: Gagasının üst yarısı olmadan kendini temizlemenin bir yolunu bulma eylemi.