Beyin sinyallerini harekete dönüştürüyor: Düşünce gücüyle çalışan tekerlekli sandalye

Beyin sinyallerini harekete dönüştürüyor: Düşünce gücüyle çalışan tekerlekli sandalye
Teksas Üniversitesi'nden bilim insanları hastanın beynine çip yerleştirilmesine gerek kalmadan tekerlekli sandalyeyi hareket ettirmeyi başardı.

Teksas Üniversitesi'nden araştırmacılar felçli hastaların düşünce gücüyle hareket ettirebildiği bir tekerlekli sandalye tasarladı.
Araştırmacılar yaptıkları basın açıklamasında, 31 elektrot içeren bir başlığın, beyinden gönderilen sinyalleri tekerleklere aktardığı anlatıldı. Tekerlekli sandalyeyi kullananların, sağa gitmek için her iki kollarını, sola gitmek için ise her iki bacaklarını hareket ettirdiklerini hayal etmeleri gerekiyor. Sandalye sağ ve solun haricinde, daima ileri doğru gidecek şekilde tasarlandı.

felcli1.jpg

Dağınık odada test edildi

Araştırmacılar tekerlekli sandalye kullananların güvenli bir şekilde hareket edebilmelerine yardımcı olmak için, çevreyi tarayan sensörlerle donattı. Çalışmaya katılan kullanıcılar, zihin kontrolü için bir eğitime tabi tutuldu. New Scientist'te yer alan habere göre, tekerlekli sandalyeyi test eden üç katılımcı "oldukça yüksek düzeyde bir doğrulukla" dağınık bir odada hareket edebildi.

Kullanıcıların beyin aktivitelerini okuyan tekerlekli sandalye tasarımları daha önce de gündeme gelmişti. Ancak bunlar genellikle beyin ameliyatlarıyla hastaların beynine çip yerleştirilmesini gerektiriyordu.

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Etiketler :