Aşirov: Azerbaycan halkı Rus askerlerinin gelmesini sıcak karşılamıyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşloğlu, Dağlık Karabağ'daki ortak barış gücünde "Rusya’nın rolü neyse, Türkiye’nin rolü de o olacak" dedi. Ancak Rusya yayınladığı haritada TSK’yı konumlandırmadı.

Ayşegül KASAP - Halk TV

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Bakü ziyaretinde Dağlık Karabağ’daki ortak barış gücünde “Rusya’nın rolü neyse, Türkiye’nin rolü de o olacak” dedi.

Ancak Rusya cephesinde durum farklı görünüyor.  Rusya Savunma Bakanlığı Dağlık Karabağ'da Rus Türk ortak merkezinin oluşturulması için anlaşma imzalandığını açıkladı. Ancak yayınlanan haritada TSK yok, sadece Ruslara ait 16 gözlem noktası var. Karabağ’da yaşananları, Azerbaycan-Ermenistan savaşı ilk günden bu yana takip eden gazeteci Ceyhun Aşirov ile konuştuk. Aşirov, Azerbaycan halkının rus askerlerine sıcak bakmadığını söyledi. 

“Rusya’nın politikası 30 yıldır Türkiye’yi Kafkasya’ya sokmamaktır”

“Putin , Paşinyan ve Aliyev’in açıkladığı metinde Rus askerlerinin bölgede hangi noktada olacaklarını, 16 gözlem üssünün ve karakolunun nerede olacağını net bir şekilde belirlenmiş. Fakat Türkiye gözlem noktalarının ve TSK askerlerinin hangi alanda ve bölgede olacağı net değil" diyen Aşirov Halk TV'ye şunları söyledi:

“Özellikle Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ve Kremlin Sözcüsü Peskov’un açıklamalarına baktığımızda Türk ordusunun Dağlık Karabağ alanında olmayacağını söylüyorlar.  Açıklanan resmi metinde Türk askerlerinin konumlarının net olarak belirlenmesini de manidar olarak karşılıyordum. Rus askerlerinin gelmesine karşı olan da var, başka çıkış yolu yoktu diyen de var. Ancak Azerbaycan halkı ve kamuoyu başka bir yabancı gücün – ki bu yabancı güç Rusya ise Özellikle Kırım’dan, Donetsk’ten Rus Barış gücünün neler yaptığını biliyoruz- Bundan dolayı Rus askerinin Azerbaycan topraklarına gelmesini sıcak karşılamıyorlar diyebiliriz. Hem Paşinyan hem de  Ermenistan destekli Karabağ yönetiminin acıkmalarından net olarak görebiliriz ki bu savaş 3 gün daha devam etseydi Azerbaycan Hankendi’ni, Laçın’ın tamamını ve Hocalı’yı kesinlikle alacaktı. Zaten Şuşa’yı kontrol eden bir ordu bütün Dağlık Karabağ’ı özellikle Hankendi’ni kontrol etmiş diyebiliriz. Dolayısıyla Azerbaycan Dağlık Karabağ’ın tamamını almaya yaklaşmışken neden masaya oturdu? Burada Rusya’nın Minsk grubunun ciddi baskıları oldu. Azerbaycan aldığı topraklarla yetinip masaya oturmak zorunda kaldı. Özellikle Rusya’nın baskısıyla. Rusya’nın politikası 30 yıldır Türkiye’yi Kafkasya’ya sokmamaktır. Rusya kendi alanında Türk ordusunun olmasını istemez. Zaten açıklanan metinlerde de bunu görüyoruz.”

Etiketler :