Yeni salgın yayılıyor: İnsanları da kör edebiliyor

Yeni salgın yayılıyor: İnsanları da kör edebiliyor
Türkiye'nin yeni salgını üç gün hastalığı Çukurova bölgesinde de yayıldı. Hastalığın insan sağlığına da etkilerinin olduğu öğrenildi.

Türkiye'nin yeni salgını yayılmaya devam ediyor. Bu sene ilk kez Mayıs ayında görülen üç gün hastalığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden sonra Çukurova'ya da yayıldı. Bir sinek türüyle bulaşan ve hayvanları üç gün sonunda öldüren hastalık, besiciyi zor durumda bırakıyor.

"Culicoides" adlı sinekler tarafından bulaştırılan hastalığın insan sağlığına da etkilerinin olabileceği ortaya çıktı. Bu hastalık insanlarda körlüğe ve bazı deri altı hastalıklarına neden olabiliyor.

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı'na daha önce soru önergesi veren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Can Coşkun'un sunduğu Haber Masası'na bağlandı.

"Önlem alınmalıydı"

Gürer, salgının geldiği son duruma ilişkin şunları söyledi:

Ben bunu Mayıs ayında soru önergesi ile gündeme getirmiştim. Bu hastalık dört beş yılda bir ortaya çıkıyor ülkemizde. O zaman bakan çiftçinin kendisinin bu hastalığın aşısını temin etmesi gerektiğini söylemişti. Eğer aşılama yapılsaydı bu hastalık önlenmiş olacaktı. Ceyhan'da besicilik yapan bir arkadaşımızın 8 ineği ölmüş. İki tanesi de yavrusunu atmış. Bu sinekler Urfa ve Gaziantep civarındayken, artık Adana'ya Mersin'e kadar ulaştı. Çukurova ve Güneydoğu Anadolu'da ciddi tahribat yapıyor. Hayvanlar 3 gün hayatta kaldıktan sonra dördüncü gün hayatını kaybediyor. Bakanlık önlem almıyor. Onun yerine hastalık ortaya çıktıktan sonra açıklama yapıyor. Bu hastalık en son 2012'de ülkemizde görülmüş. Ahırların ilaçlanması gerekiyor. Belediyeler bu konuda destek veriyor. Ancak bu sinekler gece ortaya çıkıyor. Gündüz yapılan ilaçlamalar yeterince etkili olamayabiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda önlem alması gerekiyor. Önlemler sinek geldikten sonra çok da etkili olamıyor. Öncesinde önlem alınması gerekiyordu.