Zorlu banyo kirlerinden bu yöntemlerle kurtulun: Duşakabin lekeleri nasıl temizlenir? Banyo temizliğinde nasıl zaman kazanılır?

Zorlu banyo kirlerinden bu yöntemlerle kurtulun: Duşakabin lekeleri nasıl temizlenir? Banyo temizliğinde nasıl zaman kazanılır?
Banyo ve mutfakların muslukları bir türlü ilk günkü parlaklığına kavuşamaz. Sürekli su lekeleriyle kötü bir görüntü veren musluk ve duşakabinler, kireç nedeniyle de parlamaz. Bu yöntemlerle banyolarınız yaptırdığınız gün gibi pırıl pırıl olacak. Peki bu pratik yöntemler neler? Banyo temizliğinde nelere dikkat etmeli?

Nemli ve ıslak olduğu için evin en sık temizliğe ihtiyaç duyan alanı olan banyo, düzenli olarak temizlenmezse mikrop ve bazı zararlı mikroorganizmaların ideal yaşam yerlerine dönüşebilir. Sağlık açısından da mutlaka çok temiz olması gerekir. Zaman alan banyo temizliğini kolaylaştırmak mümkün mü? Banyo temizliği püf noktaları neler?

Banyo temizliği için neler gerekli?

Zorlu kirler ve kireç lekeleri banyo temizliğini zorlaştıran etkenlerden. Ayrıca klozet temizliği var. Onun da hem hijyeni sağlanmalı hem de dıştan bembeyaz parlamalı. Kusursuz bir banyo ve hızlı bir temizlik için mutlaka edinmeniz gereken banyo temizliği malzemeleri şunlar:

1. Çamaşır suyu

2. Krem temizleyici

3. Kir ve kireç sökücü

4. Yüzey temizleyici

temizlik-1.jpg

Kimyasal temizlik malzemeleri yerine sirke, karbonat ve Arap sabunu ile tüm banyoyu temizleyebilirsiniz. Aslında tüm banyo temizliği sirke ile yapılabilir. Musluklar, ayna, dolap içleri ve duşakabini sadece sirke ile temizleyebilirsiniz.

Klozette ise sirke ve karbonat karışımı kullanılabilir. Eşit miktarda sirke ve Arap sabununu karıştırarak krem temizleyici elde edin. Bu krem temizleyici ile ayna hariç tüm banyo temizlenebilir.

Banyo temizliğinde nelere dikkat etmeli?

Mutfak gibi banyolar da hızlı şekilde kirlenir ve sık sık temizlenmeye ihtiyacı duyar. Hızlı banyo temizliği nasıl yapılır? İşte cevabı...

camasir.jpg

1. Dağınıklıktan kurtulun: Temizliğe geçmeden önce mutlaka banyodaki fazlalıkları toplayın. Dolap içlerinde tarihi geçen, artık kullanmadığınız veya bitmiş olan malzemeleri çöpe atın. Banyoda kirli çamaşır veya ortamı dağınık gösteren eşyalar varsa toplayın. Kirli sepeti vb. malzemeleri dışarıya çıkarın.

2. Fayansları silin: Zemindeki fayansları değil, duvardakileri temizleyin. Zeminin temizliği en sona kalsın. Fayanslara kir ve kireç sökücü sıkıp bezle temizleyin. Kurulama gerektirmeyen bir bez yardımıyla duvarları durulayın.

3. Duşakabin ve klozeti temizleyin: Duşakabini ve klozeti temizlemeye geçmeden önce, her iki bölüme de deterjan sıkıp kirlerin yumuşamasını bekleyin. Krem temizleyici veya çamaşır suyu kullanabilirsiniz. Kirler deterjan ile yumuşadıktan sonra her iki bölümü de ovalayın. Sonra durulama ve kurulama aşamasına geçin.

4. Lavabo, musluk ve aynayı silin: Lavaboyu temizlerken musluğu ve aynayı temizlemeyi unutmayın. Bu alanları temizlerken krem temizleyici veya Arap sabunu kullanabilirsiniz.

5. Son aşamada zemin olmalı: Zemini uygun bir bez ile silerek veya yıkayarak banyo temizliğini sonlandırın.

Banyo temizliği için ipuçları

Banyo temizliğinde klozet, duşakabin, musluklar, ayna, dolap ve çekmecelerin temizliği yer alıyor. Pek çok iş gibi banyo temizliğinin de bazı püf noktaları bulunuyor. İşte o ipuçları...

temizlik-2.jpg

Kokulardan kurtulmak için neler yapılabilir?

1. Banyodaki fazlalıkları atın: Biten diş macunu ambalajları, artık kullanılmayan diş fırçaları, taşan kirli sepetleri banyoda dağınıklık yapar. Banyo temizliğinde zaman kazanmak istiyorsanız fazlalıklardan kurtulun. Banyo dolaplarını kontrol edin ve çöpe atmanız gereken eşyaları ayırın. Kirli çamaşırları belli bir düzende yıkayın. Lavabonun kenarlarındaki fazlalıkları kaldırın.

2. Düzenleyiciler kullanın: Banyo dolaplarını ve çekmeceleri topladıktan sonra kalan malzemeleri gruplayarak düzenleyicilere yerleştirin. Düzenleyici kullanırsanız, çekmece ve dolap içlerini temizlerken düzenleyicileri kaldırıp altını silmeniz yeterli olacaktır.

3. Temizleyicilere dikkat edin: Banyolarda her alanda farklı temizleyiciler kullanmanız gerekebilir. Lavabo ve klozette beyazlatıcı etkisi olan temizleyiciler kullanın. Cam olan bir duşakabinde ise su lekelerinin temizlenmesi gerekir. Deterjanların temizleme güçleri de birbirinden farklıdır. Deneme yanılma yöntemiyle veya deneyimlerle doğrusunu bulabilirsiniz.

4. Kurulama istemeyen bezler kullanın: Temizlikteki deterjanla ovma, durulama ve kurulama aşamaları sürecin uzamasına neden olur. Birçok markanın kurulama gerektirmeyen, hatta deterjansız kullanılan temizleme bezleri mevcut. Bu bezlerden satın alarak sadece banyo değil tüm temizlik süreçlerini kısaltabilir, kalan zamanda ise çay veya kahve keyfi yapabilirsiniz.

5. Her gün banyoyu temizleyin: Mutlaka her gün 5 dakikanızı banyo temizliğine ayırın. Banyodaki çöpü günlük olarak değiştirin. Aksi takdirde hoş olmayan kokular oluşabilir. Zemini hızlıca süpürüp silin. Klozet ve lavaboyu fırçalayın.

6. Duşun ardından banyoyu temizleyin: Her duş sonrasında banyonun etrafını hızlıca temizlemeye özen gösterin. Önce duşakabini kurulayın. Böylelikle duşakabinde su lekeleri oluşmasının önüne geçebilirsiniz. Kurutma sırasında saçlarınız yerlere döküldüyse onları temizleyin. Üstünüzden çıkardığınız kıyafetlerle havluları kirli sepetine atın veya hemen yıkayın. Duş sonrası kullandığınız bakım ürünleri, saç kurutma makinesi ve şekillendirme aletleri gibi malzemeleri yerine yerleştirin. Düzenli temizlik sayesinde sık sık derinlemesine banyo temizliği yapmanıza gerek kalmaz.

7. Duşakabini yağ çözücü ile silin: Duşakabin için krem temizleyiciler, çamaşır suyu, Arap sabunu veya sirke ile karbonat ikilisi önerilir. Bunları kullanın, ancak özellikle duş sırasında kullanılan sabun ve şampuanlar yağ içerdiği için duşakabinin zemininde yağ kalıntısı birikebilir. Bundan kurtulmak için duşakabinin zeminine yağ çözücü sıkıp temizleyebilirsiniz.

8. Cam duşakabini bulaşık makinesi parlatıcısı ile temizlenir: Duşakabininiz tamamen cam ise temizlik esnasında bulaşık makinesi parlatıcısı kullanabilirsiniz. Bulaşık makinesi parlatıcısı bir yandan kirlerin yumuşamasını diğer yandan duşakabin camlarının parlamasını sağlar. Elinizin altında bulaşık makinesi parlatıcısı yoksa cam sil kullanabilirsiniz. Duşakabine su kaydırıcı sprey sıkabilirsiniz. Böylece duş sırasında camlara su damlası sıçrasa bile duşakabin kirlenmez.