Yumurtayı bilmeden heba etmişiz! Kesinlikle yumurtayı böyle çırpmayın! O sorunlar yumurtayı böyle çırpınca ortaya çıkıyor...
Protein bakımından zengin olan ve uzmanların her gün bir tane yenmesini önerdiği haşlanmış yumurtanın yanı sıra kırarak da çeşitli yemekler yapılıyor. İsterseniz sahanda yaparak kahvaltınıza eşlik edebilecek yumurta, kimi zaman da omlet, menemen gibi yemeklerin ana malzemelerinden oluyor. Ancak yumurta akı, kıvamı nedeniyle çoğunlukla sevilmiyor ve fazlası da çöpe atılıyor. Peki yumurta akı nasıl olur da çöpe gitmez?
Çırptıkça köpüren yarı saydam bir sıvı olan yumurta akı, ilk kez karıştırdığınızda balon gibi olur. Karıştırdıkça kıvamını bulur. Fazla çırpılan yumurta akında ise grenli bir doku meydana gelir.
Yumurta akında böyle topaklarla karşılaşmamak için yumurta akının çırpılma şekline dikkat etmelisiniz.
Topaklanmayla mücadele etmek için öncelikle taze bir yumurta edinmelisiniz. Yeniden bir yumurta akı ekleyerek çırptığınızda ise başta oluşan topaklanma sorununu çözmüş olursunuz.
Yumurtayı topaklanmadan nasıl kurtarırsınız?
Yumurta akında topaklanmayla karşılaşmamak için şu adımlara dikkat etmelisiniz:
Yumurtanın akının içerisine sarı kaçıp kaçmadığına dikkat etmelisiniz.
Yumurtayı çırpacağınız kasede kesinlikle yağ ve türevleri olmamalı.
Yumurtanın akı ile sarısını rahatlıkla ayırmak için yumurtanın soğuk olması önemli.
Bir tutam tuz ekleyeceğiniz yumurta akı, daha yumuşak bir kıvam elde etmenizi sağlar. Yumurtayı karıştırırken topaklar oluşursa sirke ya da limon suyu ekleyerek daha pürüzsüz bir kıvam yakalayabilirsiniz.
Yumurta akını çırpmaya daha yavaş bir hızla başlamalısınız. Hızınızı kademeli olarak arttırmalısınız. En yüksek hız, orta derecede olmalı.
Çırpma işlemine bir kez başladığınızda sakın ara vermeyin. Ara verirseniz yumurta akının kıvamını bozarsınız.