Yumurta kabuğuyla gübrelenmemesi gereken sebzeler:
Ancak, tüm bitkiler yumurta kabuğu ile gübrelemeye olumlu yanıt vermez. Özellikle domates, biber, patlıcan, havuç, pancar, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller gibi bazı sebzeler yumurta kabuğuyla gübrelemeye karşı hassastır.
Yumurta kabuğuyla gübrelemeyi sevmeyen sebzeler:
Domates:
Fazla kalsiyum, domateslerde çiçek burnu çürüklüğüne neden olabilir ve magnezyum ve potasyum gibi diğer besinlerin emilimini engelleyebilir. Bu da bitki büyümesini yavaşlatabilir ve verimi düşürebilir.
Biber: Yumurta kabuğu ile gübreleme biberlerde magnezyum eksikliğine neden olabilir. Bu da yaprak sararmasına ve büyümenin durmasına yol açabilir.
Patlıcan: Patlıcanlarda da biberlerde olduğu gibi magnezyum eksikliğine neden olabilir.
Havuç: Yumurta kabuğu ile gübreleme havuçlarda toprağın sıkışmasına neden olabilir ve köklerin gelişmesini zorlaştırabilir.
Pancar: Pancarlarda da havuçlarda olduğu gibi toprağın sıkışmasına neden olabilir.
Yeşil yapraklı sebzeler:
Ispanak, marul ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerde fazla kalsiyum, magnezyum ve demir gibi diğer eser elementlerin dengesizliğine yol açarak kloroza neden olabilir ve mahsul kalitesini düşürebilir.
Baklagiller: Fasulye ve bezelye gibi baklagillerde yumurta kabuğu kullanımı, topraktaki nitrojen metabolizmasını bozabilir ve nitrojen veriminin azalmasına yol açabilir.
Yumurta kabuğu ile gübreleme yaparken dikkat edilmesi gerekenler:
Kullanmadan önce kabukları iyice ezerek daha hızlı parçalanmasını ve bitkiler tarafından daha verimli şekilde emilmesini sağlayın.
Toprağın kalsiyum ve diğer eser element seviyelerini izlemek için düzenli toprak testleri yaptırın.
Yumurta kabuklarını dengeli bitki beslenmesi sağlayan diğer organik gübrelerle birlikte kullanın.
Evinizdeki Bitkileriniz İçin En Kötü Yer :
Aşırıya kaçmadan ölçülü kullanın.
Yumurta kabuğu yerine kullanılabilecek alternatif gübreler:
Kompost
Hayvansal gübre
Yeşil gübre
Balık unu
Kemik tozu
Yumurta kabuğu, bahçenizde besin değeri yüksek bir gübre kaynağı olabilir. Ancak, hangi sebzelerin yumurta kabuğuna hassas olduğunu bilmek ve ölçülü kullanmak önemlidir.