Evinizdeki Bitkileriniz İçin En Kötü Yer :
Ev bitkileri, evlerimizi güzelleştirmenin ve canlandırmanın harika bir yoludur. Ancak, her bitki gibi, onlar da gelişmek için doğru koşullara ihtiyaç duyar. Bitkilerinizi yanlış yere yerleştirirseniz, solmaları, yaprak dökmeleri ve hatta ölmeleri bile mümkündür.
Peki, evinizde bitkileriniz için en kötü yerler nerelerdir?
1. Doğrudan Güneş Işığı Alan Yerler:
Bazı bitkiler parlak ışıktan hoşlanırken, fazla güneş ışığı birçok bitki için öldürücü olabilir. Özellikle öğle güneşinin en yoğun olduğu saatlerde direkt güneş ışığı alan pencerelerden uzak tutun .Bitkilerinizi doğru yere yerleştirerek, onların sağlıklı ve mutlu bir şekilde büyümelerine yardımcı olabilirsiniz. Unutmayın, her bitkinin farklı ışık ve sulama ihtiyaçları olduğunu göz önünde bulundurun. Biraz araştırma yaparak ve bitkilerinizin isteklerini dinleyerek, onlara en uygun ortamı sağlayabilirsiniz.
2. Soğuk Hava Akımları:
Pencerelerin ve klimaların yakınındaki yerler, bitkileriniz için soğuk hava akımlarına maruz kalma riski taşır. Bu ani sıcaklık değişimleri, yaprak dökülmesine ve bitkinin zayıflamasına neden olabilir.
Ani sıcaklık değişikliklerinden korunmak için soğuk havalarda sık açılan kapı ve pencerelerden uzak tutun . Bitkiler, yaprakların sararması veya koyulaşmasıyla kendini gösterebilen çevre değişikliklerine duyarlı bir şekilde tepki verir. Bu nedenle bitkilerin sağlıklı ve güzel kalması için istikrarlı çevre koşullarının sağlanması önemlidir.
3. Kuru Hava:
Kaloriferlerin ve peçelerin yakınındaki köşeler, evinizdeki en kuru yerler arasında
İç mekan bitkileri hava sıcaklığının 18 ila 23 derece arasında olmasını sever ancak ani sıcaklık değişimleri onlara zarar verebilir. Pencere pervazlarının yalıtımının zayıf olduğunu fark ederseniz, yılın daha soğuk dönemlerinde bitkileri bu yerlerden çıkarmanız, onları veranda kapıları da dahil olmak üzere sık açılan kapı ve pencerelerden uzak tutmanız tavsiye edilir. Altta soğuk hava akımını önlemek için pencere yastıkları kullanabilseniz de kış aylarında bitkileri taşımak daha güvenlidir. Bu kuru hava, bitkilerinizin yapraklarının kahverengileşmesine ve kurumasına neden olabilir.
4. Havalandırılmayan Mekanlar:
Bitkilerinizin sağlıklı kalabilmesi için temiz havaya ihtiyacı vardır. Banyo ve mutfak gibi havalandırması yetersiz olan mekanlar, mantar hastalıklarının oluşmasına ve çürümeye yol açabilir.
5. Yetersiz Işık Alan Yerler:
Fotosentez için ışığa ihtiyaç duyan bitkiler, yeterince ışık alamadıkları ortamlarda zayıflar ve solarlar. Özellikle gölgeli köşeler, bu tür bitkiler için uygun değildir.
Yaz aylarında, bitkileri klimalardan ve havalandırma deliklerinden gelen doğrudan hava üflemelerine maruz bırakmaktan kaçının; bu, kış aylarındaki cereyanların olumsuz etkisine benzer olabilir. Soğuğun yanı sıra yüksek sıcaklıklar da bitkilere zarar vererek yaprakların kahverengiye dönmesine neden olabilir.
Bitkileri elektrikli soba, şömine gibi ısı kaynaklarından ve kurutucu, buzdolabı gibi elektrikli cihazlardan uzak tutmak daha iyidir.
Ayrıca bitkileri, kuru hava üfleyen ısıtıcıların ve havalandırma deliklerinin yakınına yerleştirmekten kaçının ve kuru havanın zararlı etkilerinden korunmak için radyatörlerden uzağa yerleştirin. Bütün gün pencere kenarında doğrudan güneş ışığı altında kaldılarsa bu onları rahatsız ediyor olabilir, bu nedenle birkaç gün sonra nasıl olduklarını kontrol edin.
- Meyve Sepeti: Meyveler olgunlaştıkça etilen gazı salgılar. Bu gaz, bazı bitkilere zarar verebilir. Bu nedenle meyve sepetinizi bitkilerinizden uzak tutun.
- Sigara Dumanı: Sigara dumanı, bitkiler için zararlı kimyasallar içerir. Bitkilerinizi sigara dumanından uzak tutun ve mümkünse sigara içilen ortamlarda bulundurmayın. Uyarı: Evcil hayvanlarınız varsa, onların ulaşabileceği yerlere bitki koymaktan kaçının. Bazı bitkiler, evcil hayvanlar için zehirli olabilir.