Wikipedia, PayPal, Uber... Türkiye'de yasaklanan siteler ve uygulamaların amaçları neler?
AKP, dünyaca ünlü web sitelerinin ve uygulamaların bazılarını yasakladı. Daha önce Twitter ve YouTube gibi devlere de erişim engeli getiren AKP, son olarak Uber'i de yasaklayınca, yasaklanan uygulamalar ve web siteleri yeniden gündem oldu.
İşte o uygulamalardan bazıları:
WIKIPEDIA
Wikipedia, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan, özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız, kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisi. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.
Neden yasaklandı?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yasağın geldiği ilk saatlerde siteye "idari tedbir" uygulandığı belirtmişti.
Bakanlık açıklamasında ise Wikipedia'ya yönelik, "teröre karşı iş birliği yapmak yerine, Türkiye'ye uluslararası arenada karalama kampanyası yapan çevrelerin parçası olarak hareket eden bir bilgi kaynağı haline gelmesi" gerekçesiyle erişim engeli uygulamasına başvurulduğu" ifade edilmişti.
Wikipedia'ya Türkiye'den erişim, 29 Nisan 2017'den bu yana yasaklı.
BOOKING.COM
Booking, online şekilde çalışan bir otel rezervasyon sitesi. Sitede bulunan otel, hostel ve pansiyonlardan uygun fiyatlarla oda ayırtmak mümkün olabiliyor. Booking, dünyanın birçok ülkesinde hizmet veriyor.
Booking.com'u Türkiye'de kullanan kişi sayısı yasaklandığı 2017 yılının ocak ayında aylık bazda 1 milyon 806 bin 349 kişiydi.
Neden yasaklandı?
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açtığı davada Hollanda menşeili Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetleri İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından tedbiren durduruldu. TÜRSAB'ın web sitesinde yer alan açıklamaya göre, birlik tarafından birlik üyesi seyahat acentelerine karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla açılan davada, online rezervasyon portalı Booking.com'un Türkiye'deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi.
Site, yasaklama kararının ardından yaptığı açıklamada, "Bir elektronik ticaret ve teknoloji şirketi olarak, Türk müşterilerin tüm dünyadan konaklama karşılaştırma ve rezervasyonları yapmalarını şeffaf ve kolay bir platformda sunarak pazarda sağlıklı bir rekabetin oluşmasına katkıda bulunuyoruz" sözleriyle kendilerini savunmuştu.
PAYPAL
Paypal, kredi kartı kullanmadan, internet üzerinden güvenli alışveriş yapmanızı ya da istediğiniz kişiye sadece bir e-posta adresi aracılığıyla para yollayabilmenizi sağlayan, bir nevi online bankacılık sistemidir.
Neden yasaklandı?
Ülkemizde bugüne kadar en çok kullanılan ödeme sistemlerinden biri olan PayPal, 2016 Haziran ayı itibarıyla Türkiye faaliyetlerini durdurduğunu ifade etmişti.
Şirket, Türkiye’de ödeme faaliyetlerinde bulunmak için yaptıkları lisans başvurusunun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yani BDDK tarafından reddi nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.
UBER
Uber, mobil cihazlarda kullanılan bir uygulamadır. Uber'i akıllı telefonunuza indirdiğinizde, gitmek istediğiniz noktaya lüks araç, tekne, ve taksileri kolaylıkla çağırabiliyorsunuz.
Uber'den çağırdığınız araçları uygulama üzerinden nerede olduğunu kontrol edebilirken sürücüyle de irtibat halinde olabiliyorsunuz.
Uber uygulaması üzerinden gideceğiniz noktaya nasıl bir fiyatlandırma olduğunu da kolayca görme şansınız bulunuyor. Dünya genelinde 315 ülkede hizmet veren Uber uygulaması üzerinden hizmet ücretini kredi kartıyla kolayca yapabilme imkanını da sunuyor.
Neden yasaklandı?
İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle Uber faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi. İnternet üzerinden özel ulaşım hizmeti veren Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talebiyle açılan davayı kabul eden mahkeme, Uber'in tüm faaliyetlerinin durdurulmasına ve internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verdi.