Uber'den 'cinsel saldırı' raporu

Uber'den 'cinsel saldırı' raporu
San Francisco, Kaliforniya menşeli Amerikan uluslararası ulaşım şebekesi şirketi Uber merakla beklenen güvenlik raporunu dün yayımladı. Raporda, 2017 ve 2018 yıllarında 5 bin 981 cinsel saldırı vakasının gerçekleştiği belirtildi.

Çeviri: Ali Isıyel

5 bin 981 saldırının 464 tanesinin tecavüzle sonuçlandığı belirtilen raporda, söz konusu iki yılda fiziksel saldırılar sonucu da 19 kişinin yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

"Sürüşlerin yüzde 99.9'u sorunsuz" iddiası

Uber, yayımladığı raporda, cinsel saldırıların toplam sürücülerin sayısına oranla çok az olduğunun ve sürüşlerin yüzde 99.9'unda hiçbir sorunla karşılaşılmadığının altını çizdi. Öte yandan, vuku bulan cinsel saldırı ve cinayetlerin ABD ulusal ortalamasıyla karşılaştırılması da yapıldı.

"Sürücülerin de kendi deneyimlerini anlatma hakları var"

Raporda, rapor eden taraf ve suçlanan taraf hakkında bilgiler yer aldı ve binicilerin, cinsel saldırı olaylarının suçlanan taraflarının yüzde 45'ini oluşturduğu iddia edildi. Raporda, "Sürücülerin de kendi deneyimlerini anlatma hakkı var ve bizim sorumluluğumuz da onların yanında durmak" denildi.

Tecavüze uğrayanların yüzde 8'i sürücüler

Rapora göre tecavüze uğrayanların yüzde 92'si binicilerden oluşurken, yüzde 8'i ise sürücülerden oluşuyor. Kurbanların yüzde 89'u kadın veya kendini kadın olarak tanımlayan kimliklerden oluşurken yüzde 8'i erkek ya da kendini erkek olarak tanımlayan kimliklerden oluşuyor. Geriye kalanlar ise 'toplumsal cinsiyet bakımından azınlık' kimliklerden.

Muğlak rapor

Bunlarla beraber, diğer cinsel saldırılarda (rıza dışı öpme, elleme ve tecavüze teşebbüs gibi) raporu veren tarafın kurban mı yoksa fail mi olduğu ise belirtilmedi.

Uber Türkiye'de yasaklandı

Uber, geçtiğimiz aylarda Türkiye'de yasaklanmış, sürücülere ve şirkete cezalar kesilmişti. Bunun üzerine Uber, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı:

İstanbul’daki UberXL araçlarımızda Ulaştırma Bakanlığından ve İstanbul Belediyesinden gerekli belgeler temin edildi ve vergimizi vererek çalışıyoruz. Gerekli belgelere (D2) sahip olduğumuz için korsan diye tabir edilen yasadışı taşımacılık unsurlarına uygulanan cezalar bize uygulanmamalı. Kanunun farklı şekillerde yorumlanması yenilikçi teknolojilerin önünü kapatıyor. Amerika’da New York, San Francisco, Los Angeles, Fransa’da Paris Uber’in en yaygın olarak kullanıldığı şehirlerden. Uber, ulaşım teknolojisiyle şehirlere katkı sağlamak için bütün dünyada bakanlıklar ve belediyeler ile el ele çalışıyor

Neden yasaklandı?

İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle Uber faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi. İnternet üzerinden özel ulaşım hizmeti veren Uber'e erişimin engellenmesi ve firmanın Türkiye'den men edilmesi talebiyle açılan davayı kabul eden mahkeme, Uber'in tüm faaliyetlerinin durdurulmasına ve internet sitelerine erişimin engellenmesine karar verdi.

İlgili Haberler
Etiketler :