Vücudunuz Bu Sinyali Veriyorsa Tuzlu Yiyecekleri Fazla Kaçırdınız Demektir!
Kan basıncını düzenlenmesi ve vücut sıvı dengesini ayarlanmasının yanında kas ile sinir fonksiyonlarında da önemli görevleri bulunan tuzu, sağlıklı bir insanın günlük 5 gramın altında (1 çay kaşığı) tüketmesi önerilir. Türkiye'de ise bu oran önerilen ölçünün yaklaşık 2 katı... Tüketmeniz gereken miktardan fazla tuz tükettiğinizde ise vücudunuz bu sinyalleri veriyor.
Elleriniz, ayaklarınız ve ayak bilekleriniz şişiyorsa...
Aşırı tuz alımı, vücutta fazla sıvı tutulmasına neden olabilir. Bu, özellikle ayak bileklerinde, bacaklarda ve ellerde şişme şeklinde görülebilir.
Yüksek Tansiyon
Aşırı tuz tüketimi, vücuttaki sodyum seviyelerini artırarak kan basıncını yükseltebilir. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, inme ve böbrek sorunları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Böbrek Rahatsızlıkları
Aşırı tuz tüketimi, böbreklerin çalışma şeklini etkiler ve böbrek fonksiyonlarını bozar. Böbrek taşlarına yol açma riskini artırabilir.
İdrarda Değişiklikler
Aşırı tuz alımı, kalsiyumun vücuttan atılmasına neden olabilir, bu da idrarınızın rengini değiştirir. Bu durum kemik sağlığını olumsuz etkiler ve osteoporoz riskini artırır. Kemiklerinizde ağrı varsa bu fazla tuz tüketiminden kaynaklanıyor olabilir.
Sürekli Susuzluk ve İdrara Çıkma İsteği
Fazla tuz tüketimi, vücudu susuz bırakır ve sürekli susama hissi yaratabilir. Bu da daha fazla idrara çıkma ihtiyacını beraberinde getirebilir.
Baş Ağrısı
Aşırı sodyum tüketimi kanın hacmini artırır ve bu da damarların genişlemesine sebep olur. Bu sebeple tansiyonunuz yükselebilir ve bu da geçmek bilmeyen, şiddetli baş ağrılarını tetikleyebilir.