Uyuz vakaları her geçen gün artıyor. Bir kişi hastalanınca tüm ev risk altında kalıyor

Uyuz vakaları her geçen gün artıyor. Bir kişi hastalanınca tüm ev risk altında kalıyor
Son dönemlerde uyuz şikayeti ile hastanelere başvuran yurttaşların sayısı her geçen gün artıyor. Konu hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunan Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Erkin Pekmezci: "Uyuz, paraziter bir hastalıktır ve insandan insana temas yoluyla bulaşır. Ailede bir bireyin uyuz olması, tüm aileyi risk altına sokar" ifadelerini kullandı.

Son yılların pik yapan sağlık sorunlarından birisi de uyuz vakaları. 7'den 70'e birçok kişi aşırı kaşınma ve vücuttaki kızarıklıklar nedeni ile hastanenin yolunu tutuyor. Dokunma yolu ile bulaşan bu hastalık toplum taşıma araçlarından kalabalık ortamlara kadar hemen her yerde kendisini gösteriyor.

Konu hakkında görüşlerine başvurulan Dermatolog Doç. Dr. Erkin Pekmezci ailede bir kişinin bu hastalığı kapması ile herkesin tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

Pekmezci, uyuzun, son birkaç yıldır Türkiye'de oldukça yaygın görülen salgın hastalıkların başında geldiğine değinerek, "Uyuz, paraziter bir hastalıktır ve insandan insana temas yoluyla bulaşır. Ailede bir bireyin uyuz olması, tüm aileyi risk altına sokar. Bu nedenle belirtileri iyi takip etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

uyuz-hastaligi-nedir-uyuz-hastaliginin-belirtileri-nelerdir-fjuccdvd-1100x650.jpg

AİLEDE BİR KİŞİNİN UYUZ OLMASI YETİYOR

Uyuzun yoğun kaşıntıyla kendini belli ettiğini ifade eden Pekmezci, uyuz, temas yoluyla bulaştığı ve vücutta daha çok kaşımaya bağlı sıyrıklar şeklinde görüldüğünü anlattı.

Pekmezci, uyuzun çizikler ve farklı yerlerde kırmızı noktalar olarak ortaya çıktığını aktararak, "Özellikle sıcak bir evde yatağa yattıktan sonra kaşıntı daha da artar ve kişiyi uykusundan uyandırabilir. Ailede bir kişide uyuz vakası görülmesi durumunda, tüm ailenin tedavi edilmesini tercih ediyoruz. Hastalığın kuluçka süresi genellikle bir hafta ile bir ay arasında değişir." bilgisini paylaştı.

Hastalığın tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Pekmezci, hastalığın birkaç tedavi yöntemi bulunduğuna işaret etti.

Pekmezci, "Bunlar, dışarıdan uygulanan ilaçlar ve ağız yoluyla alınan ilaçlar olarak ikiye ayrılır. Dışarıdan kullanılan ilaçlar, permetrin ya da kükürtlü karışımlardan oluşur. Ancak bu ilaçların kullanımı zor olduğu için genellikle ağız yoluyla tedaviyi tercih ediyoruz. Burada uygulama çok daha kolaydır." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)