Türkiye’de en yaygın 3. kanser türü: Erken teşhis kritik!

Türkiye’de en yaygın 3. kanser türü: Erken teşhis kritik!
Kolorektal kanser (Kolorektal kanser, kalın bağırsak (kolon) veya rektumda gelişen kötü huylu tümörlerle ilişkilendirilen bir kanser türüdür.) erken teşhisle tedavi edilebilir. 50 yaş üstü kişiler ve risk grubundakiler tarama yaptırmalı. Sigara, alkol ve işlenmiş gıdalar riski artırıyor. Sağlıklı yaşam koruyucu etkiye sahip.

İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Server Sezgin Uludağ, erken teşhisin kolorektal kanser tedavisini daha etkili hale getirdiğini belirterek, 50 yaş üstü kişilerin taramaya başlaması gerektiğini söyledi.

Kolorektal kanserin dünyada ve Türkiye’de yaygın görüldüğünü belirten Uludağ, hastalığın rektal kanama, karın ağrısı, şişkinlik, kilo kaybı ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Bu kanser türü çoğu zaman geç belirti verdiğinden, tarama testleri hayati önem taşıyor. Poliplerin erken tespiti ve çıkarılması, kanserin gelişmesini önleyebilir. Kalıtsal yatkınlığı olan bireylerin ise daha erken yaşta taramaya başlaması öneriliyor.

Türkiye’de kolorektal kanser, hem kadınlarda hem erkeklerde en sık görülen üçüncü kanser türü. Tarama programları sayesinde hastalığın erken teşhis edilmesi, tedavi başarısını artırıyor.

Kolonoskopi, gaitada gizli kan testi ve radyolojik tetkikler tanı sürecinde kullanılıyor. Tedavi ise kanserin evresine göre cerrahi, ilaç veya ışın tedavisiyle gerçekleştiriliyor.

Uludağ, Türkiye'de bu kanser türünün cinsiyet ayrımı yapmaksızın 3'üncü sırada yer aldığını vurguladı.

Uludağ, işlenmiş gıda tüketimi, sigara ve alkol kullanımının kolorektal kanser riskini artırdığını vurguladı. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigaradan uzak durma gibi önlemlerle hastalıktan korunmanın mümkün olduğunu belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)