Toros Dağları'nın şifalı lezzeti! 15 saat kaynatılıyor

Toros Dağları’ndan toplanan andız kozalakları, Akseki'de kadınların emeğiyle 15 saat kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Kilosu 200-250 TL’den satılıyor.

Antalya'nın Akseki ilçesindeki 1500-2000 rakımlı Toros Dağları'ndan toplanan andız kozalakları, yöre halkına ek gelir sağlıyor.

aa-20241107-36128669-36128664-toroslardan-sofralara-uzanan-lezzet-andiz-pekmezi-min.jpg

Yaz aylarında olgunlaşmadan toplanan kozalaklar, imece usulüyle kadınlar tarafından kırılıyor ve günler süren çalışmalar sonucunda andız pekmezine dönüştürülüyor.

aa-20241107-36128669-36128663-toroslardan-sofralara-uzanan-lezzet-andiz-pekmezi-min.jpg

Kilosu 200-250 TL’den satılan pekmez, zahmetli bir süreçle hazırlanıyor.

aa-20241107-36128669-36128665-toroslardan-sofralara-uzanan-lezzet-andiz-pekmezi-min.jpg

Kuyucak Mahallesi'nde üretim yapan Fatma Duran, kozalakları kırma makinesinde kırdıktan sonra iki gün şırahanede ıslattıklarını belirtti.

aa-20241107-36128669-36128666-toroslardan-sofralara-uzanan-lezzet-andiz-pekmezi-min.jpg

Pekmez yapımı için sabaha karşı hazırlıklara başladıklarını ifade eden Duran, "Saat 03.00'te kalkıyoruz, tavalardaki şırayı 120 dereceye kadar ısıtıyoruz ve 15 saat boyunca kaynatıyoruz" dedi.

aa-20241107-36128669-36128668-toroslardan-sofralara-uzanan-lezzet-andiz-pekmezi-min.jpg

Kaynatma sürecinin ardından kıvamını kontrol ettiklerini söyleyen Duran, her 5 kilogram kozalaktan 1 kilogram pekmez elde ettiklerini ve yılda ortalama 2 ton üretim yaptıklarını kaydetti.

aa-20241107-36128669-36128667-toroslardan-sofralara-uzanan-lezzet-andiz-pekmezi-min.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)