Tereyağı Küflenmesin İstiyorsanız Bu Saklama Yöntemleri Çok İşinize Yarayacak!

Tereyağı Küflenmesin İstiyorsanız Bu Saklama Yöntemleri Çok İşinize Yarayacak!
Özellikle bizim mutfağımızda yeri ayrı olan, pilavların, kahvaltıların, hamur işlerinin lezzetini kat kat katlayan tereyağı bir süt ürünü olduğu için kolay bozulabiliyor. Bozulmadan saklamanın kolay yolları arasında ise sade yağa çevirme gibi geleneksel yöntemler ve pratik ipuçları var. İşte o yollar...

Tereyağı tıpkı yoğurt, günlük süt gibi market alışverişi yaparken kasaya varmadan en son alınan ürünler arasında yer almalı. Tereyağını pastörize sütle hazırlanan market markalarından seçtiğinizde bozulma süreci uzuyor fakat yöresel ürün satıcılarından aldıysanız küflenmesi çok daha kısa sürebiliyor.

Tereyağı Koku ve Hava Almayan Kaplar İçinde Muhafaza Edilmeli

Tereyağını hava almayan bir kap veya tereyağı saklama kabı içinde saklayın. Tereyağı, oksijenle temas ettiğinde okside olabilir ve kötü bir tat alabilir.

Otlu Tereyağı Hazırlayarak Buzluğa Atabilirsiniz

Otlu tereyağı et yemeklerine, tavuk şnitzele, makarna soslarına tat katan bir yağdır. Fazla tereyağını otlu tereyağı hazırlayarak buzlukta saklayabilirsiniz.

pexels-monserrat-soldu-3821250.jpg

Otlu Tereyağı Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 250 gram tereyağı

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 2 diş sarımsak

  • Çeyrek demet maydanoz

  • Çeyrek demet taze fesleğen

  • Çeyrek demet taze kekik

  • Çeyrek demet dereotu

Yapımı

Derin bir kasenin içerisine tereyağını koyun ve oda ısısında yumuşatın. Ardından çatal yardımıyla ezerek karıştırın.

Tuzu ve ezilmiş sarımsağı ekleyin ve karıştırın.

İnce ince kıyılmış otları da tereyağına ekleyin.

Yağlı kağıdı tezgaha serin ve hazırladığınız tereyağı karışımını orta kısmına yerleştirin.

Tereyağını rulo şeklinde sararak uç kısımlarını da kapatın.

Buzlukta en az 1 saat bekletin. Dilimler halinde keserek kahvaltıda, et ya da tavuk yemeklerinde kullanabilirsiniz. Buzdolabında 2 ay kadar saklayabilirsiniz.

650x344-tereyaginin-faydalari-ve-zararlari-nelerdir-tereyagi-enerji-verir-mi-ne-kadar-tuketilmeli-1589619962985.jpg

Sade Yağ Hazırlayıp Buzdolabında Saklayabilirsiniz

Bir diğer yöntem ise tereyağını sade yağa çevirerek saklamak. Kaybolmaya yüz tutan ancak Anadolu'da birçok insanın hala yaptığı sade yağ, tereyağının en saf hali. Bu haldeki tereyağı çok uzun süre dayanabiliyor ve yemeklere muhteşem bir lezzet veriyor. Tereyağının kaynatılarak üzerindeki tortuları alınıp daha konsantre hale geldikten sonra saklanması sürecine dayanan sade yağ, yaklaşık 3-6 ay kadar dayanabiliyor.

Dilim Dilim Keserek Buzlukta Saklamak

Dondurduğunuz tereyağı taze olduğu sürece dondurucuda iyi durumda kalır. Tuzlu tereyağı yaklaşık bir yıl, tuzsuz tereyağı ise altı ay tazeliğini korur.