Tekne orucu nedir? Tekne orucu kaç yaşına kadar tutulur? Tekne orucu saat kaça kadar tutulur? Tekne orucu nasıl ortaya çıktı?
Sahur ve iftarın heyecanını yaşamak isteyen çocuklar, büyükleri gibi oruç da tutmaya özenirler. Ancak daha küçük olmaları ve vücutlarının buna dayanacak kadar güçlü olmamasından dolayı oruç tutmaları uygun değildir. İradelerinin henüz zayıf olması da oruç tutmalarına engel olur. Bu noktada geleneksel bir yöntem olan tekne orucu devreye girer.
Tekne orucu nedir?
Oruç tutmak isteyen çocuklar için Diyanet, henüz orucun farz olmadığı çocukların öğlene kadar yemek yemeden bekleyerek oyun gibi bir denemeyle alışma sürecini geçirebileceklerine değinir. Ramazan ayını çocuklarına öğretmek ve iradesine hakim olma duygusunu göstermek isteyen tüm ebeveynler, tekne orucunu çocuklarına anlatabilir.
Bu orucun adı tekne değil; tenkiye olarak bilinir. Zamanla dilin gelişimi ve değişimiyle tekne olarak dilimize geçmiştir. Tenkiye, Arapça bir sözcüktür ve kimliklemek anlamına gelir.
Oruçla bütünleştiğinde, tekne orucu olarak anılan bu oruç, yaşı küçük olanların gün içinde belirli bir süre aç kalıp oruç tutmasıdır. Ramazan ayı, çocukların kısa da olsa büyüklere benzer şekilde oruç tutabilmesidir.
Çocuklar için bir teşvik olan tekne orucu, zaman zaman hasta kişiler için de uygulanır. Tekne orucunun amacı; Ramazan ayıyla beraber gelen aç kalma, halden anlama, iradeye hakim olma, birlik beraberliği pekiştirme duygularını aşılar.
Tekne orucu nasıl tutulur?
Tekne orucunu tutmak için belirli bir yaştan küçük olmak gerekir. Tekne orucu için de sahur ve iftar yapılır. Sahur yapacak çocukların, tıpkı büyükler gibi sahura kalkması ve niyet etmesi onları heveslendirir.
İftar saati, sahur vakti gibi kavramlarına tekne orucu ile aşina olan çocuklar büyüyünce daha kolay oruç tutar. Ramazanda yaşanan ibadetleri özendirmek ve öğretmek için çocuklar, büyükleri tarafından kontrol edilebilir. Sabah kalktığında oruçlu olduklarını bilecekleri için kendilerine güvenleri de pekişir.
Sahurda dengeli bir tabak hazırlayıp onun sahur yaptığını vurgulayabilirsiniz. Hem çocuklar hem de hasta kişiler tekne orucunu tuttuğunda, ibadetini yerine getirir.
Tekne orucu dinen zorunlu değildir. Ancak büyüklük dönemine hazırlık için kullanılabilir.
Tekne orucu kaç yaşına kadar tutulur?
Tekne orucunun yaş sınırı her çocuk için farklıdır. Bu sınırı belirleyen ergenlik dönemidir. Ergenlik dönemine giren kız ve erkek çocukları, irade sahibi olma duygusunu aşıladıktan sonra orucun farz olduğu anlatılabilir. Ortalama 10-15 yaş aralığında ergen olunur. Ancak kişiden kişiye bu dönem değişebilir.
Tekne orucu saat kaça kadar tutulur?
Tekne orucu için halk arasında öğlen saat 12’ye kadar beklenmesi durumu kabul edilir. Tekne orucu olarak bilinen bu oruç, oruç tutmaya heveslenen ancak irade sahibi olamayanlar tarafından tutulur.
Sahura kalkıp oruç tutmak için hazırlık yapan çocuklar ve hastalar, öğle ezanı zamanında dua ederek orucu açabilir. Daha fazla süren oruç hali, çocukların bünyesini yoracağı için dinen öğle ezanı vakti uygun görülmüştür.
Tekne orucu tutmak caiz midir?
Tekne orucunu tutmak, kişiye zarar vermediği için yasaklanmamıştır. Çocukların Ramazan'a alışması, orucu sevmesi adına tekne orucunun tutulması önerilebilir. Dinen bir sakıncası yoktur.
Tekne orucunu kimler tutabilir?
Çocukların tutması için uygun olan tekne orucunu, zaman zaman çok yaşlı kişiler de tutabilir. Bu orucu tutan kişiler, gün içinde birkaç saat aç kalmayı göze alır. Küçük yaştaki çocuklar istediğinde aileler, tekne orucunu tutması için yardımcı olabilir.
Tekne orucu nasıl ortaya çıktı?
Anlatılara göre, çok yaşlı kişiler tuttuğu oruç gününde acıkınca, ekmek teknesinin ardına gizlenip biraz yemek yermiş. Ekmek teknesinin arkasında saklanan bu kişiler, karnı doyduğunda oruca devam edermiş. Halk arasında duyulan bu alışkanlık; zamanla "tekne orucunu tutmak" diye gelişmiş diye rivayet edilir.