Tatlı yiyerek kilo verin! Nasıl mı?
ÖĞLE YEMEĞİNDEN ÖNCE TATLILAR
2014 yılında Imperial College London'dan bilim insanları şu sonuca vardı: Yemeğin başında tatlı yemek, insanların bir sonraki öğünde daha az yemesine neden oluyor.
Yazarlar, glukokinaz enziminin tatlılara olan isteğimizi etkileyebileceğini öne sürüyor. Glukokinaz, karaciğer ve pankreasta glikozun tanınmasında rol oynar. Beynin yeme davranışını düzenleyen bölgesi olan hipotalamusta bulunur.
Kemirgenler üzerinde yapılan deneyler, sıçanlar 24 saat boyunca yiyecekten mahrum bırakıldığında, hipotalamusun iştah kontrol merkezindeki glukokinaz aktivitesinin keskin bir şekilde arttığını göstermiştir. Bu, gelecekte daha fazla tatlı yemelerine neden olur, karbonhidrat istekleri artar.
Glikoz beyin için yakıttır. Yeterli değilse glikokinaz vücuda bir emir verir: Bu eksikliğin giderilmesi gerekir. Yani teorik olarak, önce tatlı bir yiyecek yerseniz beyniniz yeterince yediğinize hemen karar verecektir. Bu, aşırı yeme riskinin daha az olacağı anlamına gelir.
Yine de doktorlar bu beslenme prensibini önermiyor.
Beslenme uzmanı Claire Thornton-Wood, bunun geri tepebileceğini söylüyor. Bir kişi ilk önce besin değeri çok az olan çok sayıda tatlı yiyecektir. Protein, lif, vitamin ve mineraller gibi hayati besinleri alamadan hızla doyacak ve ana yemeğini kaçıracaktır. Ek olarak, çok miktarda şekerli yiyecek tüketmek beyindeki önemli ödül merkezlerini harekete geçirebilir. Bu, insanların kendilerini tatmin etmek için daha fazla yemesine neden olacaktır.
Ayrıca aç karnına tatlı yemek kan şekerinin keskin bir şekilde yükselmesine neden olur. Ancak daha az yeme isteği, kilo kaybı ve daha düşük diyabet geliştirme riski ile ilişkili olan şey, stabil şeker seviyeleridir.
ÖNCE ET VE SEBZELER, SONRA KARBONHİDRATLAR
Başka bir beslenme prensibi kan şekerinin aniden yükselmesini azaltmaya yardımcı olur. Kanazawa Üniversitesinden Japon bilim insanlarının önerdiği şey şu: Et ve sebzeleri karbonhidratlardan yarım saat önce yiyin.
Araştırmada, yemeğin sonunda pirinç yiyen katılımcıların kan şekeri ve insülin düzeylerinde, ilk önce pirinç yiyenlere göre önemli ölçüde daha düşük artış görüldü.
Doktorlar buna "ön yükleme" diyor ve karbonhidrat açısından zengin bir yemekten önce protein, yağ veya lif yemeyi öneriyor.
Protein insülin üretimini uyarır. Bu, karbonhidratların kan dolaşımına girdiğinde daha hızlı elimine edildiği anlamına gelir. Dolayısıyla kan şekeri seviyelerinde azalma.
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi (ABD) tarafından yapılan bir araştırma , ana yemekten önce salata yiyen kişilerin genel olarak yaklaşık %12 daha az kalori tükettiğini gösterdi.
YEMEKTEN ÖNCE ÇORBA
Likit sevenlere müjde. Pensilvanya Eyalet Üniversitesinde yapılan başka bir araştırma da bunu ortaya çıkardı: Ana yemekten önce içilen bir kase sebze çorbası, toplam kalori alımınızı %20 oranında azaltır.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi