Sütün faydaları biliniyor. Peki ya zararlarından haberiniz var mı?

Sütün faydaları biliniyor. Peki ya zararlarından haberiniz var mı?
Temel bir gıda maddesi olan süt insanlar için protein, kalsiyum, fosfor, potasyum ve birçok diğer önemli besin maddelerini barındırıyor. Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik süt ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sütün faydalarının yanı sıra çocuklarda bazı olumsuz durumlara yol açabileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Fatma Çelik inanların süt tüketimlerinin yaklaşık 10.000 yıl öncesine dayandığını belirtti. O zamandan günümüze insanlar; inek, koyun, keçi, at, deve ve diğer memelilerin sütlerini besin kaynağı olarak kullanır. Çelik, süt için “Sütün, insan yaşamının ilk dönemlerinde önemli bir besin kaynağı olduğunu biliyoruz. Anne sütü ise bebekler için gerekli tüm besin ögelerini içerir ve sağlıklı bir büyüme için vazgeçilmezdir" dedi.

indir.jpg

PROTEİN KAYNAĞI OLARAK SÜT

Farklı hayvanlardan elde edilebilen sütün içerdiği besin kaynaklarıyla alakalı bilgilendirme yapan Çelik, sütün kaliteli bir protein kaynağı olduğunun altınız çizdi ve gerekli amino asitleri önemli derecede içerdiğini söyledi. Bununla beraber sütün buğday ve mısır gibi bitkisel protein kaynaklarında eksik olan amino asitleri tamamlayıcı bir niteliğe sahip olduğunu vurguladı.

bppqad8d.png

AŞIRI SÜT TÜKETİMİ NELERE YOL AÇIYOR?

Kalp sağlığı üzerinde sütün önemli etkileri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çelik, süt yağının özellikle doymuş yağ asitleri içerdiğini söyleyerek ekledi: "Ancak yapılan araştırmalar, kişi için günlük alınan normal miktarlarda süt, yoğurt tüketiminin kardiyovasküler hastalıkların artışıyla ilişkilendirilmediğini gösteriyor". Bununla beraber Çelik, süt ve süt ürünlerinin kalp hastalıkları riskini artırmadığını söyledi ve bazı çalışmaların gösterdiği gibi tereyağı ile karıştırıldığında peynirin kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol seviyesine daha az etkide bulunduğunu söyledi.

images-1.jpg

KANSER RİSKİNİ AZALTABİLİR

Prof. Dr. Çelik, araştırmaların doğru ve dozunda süt tüketildiğinde kolorektal kanser riskini azaltabileceği yönünde olduğunu vurguladı. Ancak çok fazla inek sütü tüketiminin çocuklarda yol açabileceği bazı rahatsızlıkları da söyledi: iştahsızlık, kabızlık, anemi.

Prof. Dr. Çelik, süt ve süt ürünlerinin kemik sağlığına olan faydalarından ise şöyle bahsetti: "Süt ve süt ürünleri, yüksek biyoyararlanıma sahip kalsiyum kaynaklarıdır. Çocukluk ve ergenlik döneminde kemik gelişimine katkı sağlar ve yetişkinlik döneminde, yapılan doğru fizik hareketlilikle birlikte kemik kaybını azaltmaya yardımcı olabilir."

Bununla birlikte süt ve ürünlerinin sadece kalsiyum değil; fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi minerallerin açısından da önemli olduğunu söyledi.

images-2.jpg

FAZLA SÜT TÜKETİMİNDEN KAÇINILMALI

Sütün faydalarının bilimsel olarak ortaya konduğunu ancak çok fazla süt tüketiminden de kaçınılması gerektiğinin altını çizen Çelik, “Her madde zehirdir. Zehir olanla olmayanı ayır eden şey dozdur” dedi. Çelik son olarak araştırmaların Türkiye’deki genç kız ve kadınların yeterince süt ve süt ürünleri tüketmediklerini gösterdiğini söyledi.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi