Ramazan'da Tatlı Tüketimine 2 Saat Kuralı! Sağlığınız Kurtulacak!
Yayınlanma:
Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için yemek seçimi ve yemek süresine dikkat etmek oldukça önemlidir. Diyetisyen Seda Nasuhbeyoğlu, bu ayda uzun süre aç kalmanın kan şekerinde düşmelere yol açabileceğini ve bu nedenle tatlı tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
Kan Şekeri Düşüşlerine Dikkat!
Uzun süre aç kalmak kan şekerinde düşmelere neden olabilir. Bu durum, tatlı krizlerine yol açabilir. Şeker hastalığınız yoksa haftada 2 porsiyonla sınırlı kalacak şekilde sütlü tatlılar tercih etmeniz önerilir.
Tatlı Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Ramazan ayında tatlı tüketmek istiyorsanız, diyet programınızdan 1 su bardağı süt, 1 dilim ekmek ve 1 orta boy meyve hakkınızı eksilterek; haftada bir gün, 1 porsiyon sütlü tatlı, 1 porsiyon meyve tatlısı veya 1 porsiyon güllaç tüketebilirsiniz.
- Evde yaptığınız, içeriğini bildiğiniz sütlü tatlıları tercih edin. Hazır satılan tatlılardan uzak durun.
- İftarda aşırı şerbetli ve yağda kızartılmış hamur tatlılarından kaçının.
- Tatlıyı iftardan en az 2 saat sonra tüketin. Bu sayede sindirim problemlerini ve kan şekeri bozulmasını önleyebilirsiniz.
Sağlıklı Tatlı Seçenekleri:
- Sütlü tatlılar: Sütlaç, güllaç, muhallebi ve dondurma gibi sütlü tatlılar tercih edilebilir.
- Meyveli tatlılar: Taze mevsim meyveleriyle hazırlanan kompostolar ve kuru incir, kayısı, hurma ve üzüm gibi kuru meyvelerle yapılan hoşaflar tatlı ihtiyacınızı karşılayabilir.
- Meyveler: Meyveler hem tatlı ihtiyacınızı karşılar hem de günlük posa ihtiyacınıza katkı sağlar.
Unutmayın: Ramazan ayında sağlıklı beslenmek için dengeli ve kontrollü bir şekilde beslenmek önemlidir. Tatlı tüketiminde de bu dengeyi gözetmeniz gerekir.