Prizlerdeki tehlikeye dikkat! Bunu yapmanın bedeli çok ağır olabilir! Hayatınız kabusa dönmeden önlem alın

Prizlerdeki tehlikeye dikkat! Bunu yapmanın bedeli çok ağır olabilir! Hayatınız kabusa dönmeden önlem alın
Prizler şalterden kapatıldığında enerji direkt durdurulur. Fakat bu durumun tam tersi olarak prizde takılı şarj aletinin ucunda cihaz olsun olmasın fark etmeksizin şalter açıksa elektrik harcanmaya devam eder. Bu durum şarj cihazının ömrünü de kısaltır.

Günümüzde elektronik eşya olmayan ev kalmazken zaman zaman korkutan durumlarda yaşanabiliyor. Elektronik eşya kullananların dikkatli olması gerektiği vurgulanırken buna dikkat etmeyenlerin de başı fena halde yanacak. İşte elektronik eşyaların kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallar…

Herkesin evinde bulunan elektronik eşyaların zaman zaman tehlikeli durumlar ortaya çıkardığı bilinmektedir. Günümüzde elektrik olmadan yaşamak da imkansız bir hale gelirken Elektronik eşyaların asla başıboş bırakılmaması gerektiği vurgulanıyor. Elektronik eşyaların prize takıp çıkartma işleminde vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. İşte elektronik eşyaların kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallar…

pri.webp

PRİZLERDEKİ TEHLİKELERE DİKKAT!

Elektronik bir cihazın fişe takıldığında zaman zaman çıkan kıvılcım herkesi korkutur. Kıvılcımla birlikte ses çıkması durumunda vatandaşlar panik yapabiliyor. Bu problem genellikle fişi takarken takılan iletkenin atlama yapılması durumunda ortaya çıkmaktadır. Duvardaki bir prizin yerinden oynaması ya da fişi taktığınızda priz deliklerinin gevşek gözükmesi durumunda çıkan kıvılcım ve ses kaçınılmaz bir durum olarak görülmektedir.

prizkullan.webp

ELEKTRİK ÇARPMASI VE YANGIN ÇIKARABİLİR
Prizlerden çıkan kıvılcımdan korunmak için basit yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Ancak fişte ya da prizde ciddi boyutta kıvılcım oluşması ya da priz renginde değişiklik fark edilmesi durumunda bu ürünleri kesinlikle kullanmamanız gerekiyor. Bu durum elektronik ürünlerde geri dönülmez hasarlar meydana getirirken evde yangın çıkması gibi felaketle sonuçlanabilecek olayları da ortaya çıkarmaktadır.

TOPRAKLAMA OLMAMASI DURUMUNDA NELER YAŞANIR?

Evde bulunan elektronik eşyalar ve onların bütünlük sağladığı prizlerde herhangi bir elektrik kaçağı ya da kötü hava şartlarına bağlı yıldırım düşmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilecek yüksek gerilimin toprağa aktarılması durumuna topraklama adı verilir.

Prizlerde topraklama olmaması ise elektrik çarpması ya da yangın gibi büyük felaketlerle sonuçlanabilir. Bu tür bir felaketle karşılaşmamak için evde ya da binalarda topraklama yapılması gerekiyor. Elektronik cihazların kullanım ömrünün uzun olması için topraklama büyük bir öneme sahiptir. Bu kapsamda binalar da tesislerde ya da konutlarda zorunlu olarak tüm elektronik projelerde topraklama sistemi olması gerekiyor.