Osmaneli ayvasında hasat zamanı
Bilecik'in Osmaneli ilçesinde yetiştirilen ayvaların hasadı hızla sürüyor. Lokum, pekmez ve reçel gibi çeşitli ürünlerde kullanılan bu değerli meyve, üreticilerin yoğun ilgisini çekiyor.
Üreticiler, Sakarya Nehri havzasındaki bahçelerine sabahın erken saatlerinde gelerek, titizlikle topladıkları ayvaları kasalara diziyor. Toplanan ayvalar, 2-3 ay süreyle soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor.
YURT DIŞI VE YURT İÇİ PAZARLAMA
Osmaneli'de toplanan ayvaların ortalama 3 bin tonu, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İç piyasada ise ürün, çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Akdeniz bölgelerine satılıyor.
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER
Osmaneli Belediyesi, yerel üretimi desteklemek amacıyla coğrafi işaret tescilli ayva lokumu, reçel, pekmez ve ayva tatlısı gibi ürünler üretmek için tesis kurmuş durumda.
Osmaneli Belediyesi Tarım ve Kırsal Hizmetler Müdürü Abdullah Tetik, ayvanın bölge için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Tetik, Sakarya Nehri’nin Osmaneli üzerinden geçen yaklaşık 10 kilometrelik kısmının meyvelerin sulu olmasını sağladığını vurguladı. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde bu ayvaya olan ilgiyi belirttiğini hatırlatarak, "Osmaneli'yi ziyarete geldiğinde, '1,5 okka gelir kilosu, belki de dünyada benzeri yoktur ayva tatlısının' demiştir" şeklinde konuştu.
REKOLTE ARTIŞI BEKLENİYOR
Tetik, bu yıl bereketli bir sezon yaşandığını ifade ederek, ayvanın tüketicilerden yoğun ilgi gördüğünü kaydetti. "Geçtiğimiz yıllarda pazarlama sorunları yaşarken bu yıl yaklaşık 11-12 bin ton rekolte bekliyoruz" dedi. Ürünün kilogramının ortalama 25 liradan satılması da üreticilerin yüzünü güldürüyor.
ÜRETİCİLERDEN YÜKSEK VERİM AÇIKLAMASI
Üreticilerden Serkan Aktaş, bu yıl mahsulden yüksek verim aldıklarını belirtti. İhraç edilecek ayvaları kaliteye göre ayırdıklarını ifade eden Aktaş, "Verim güzel olduğu için ağırlıklı olarak birinci kalite çıkıyor. Her şeyden memnunuz" diyerek bu sezonun olumlu geçtiğini dile getirdi.