NASA Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşam olup olmadığını araştırıyor

NASA  Jüpiter'in uydusu Europa'da yaşam olup olmadığını araştırıyor
Güneş sistemimizde yaşamın var olabileceği başka bir yer var mı ? 14 Ekim'de, etkileyici bir NASA sondası, Jüpiter'in birçok uydusundan biri olan Europa'ya doğru ilk ayrıntılı adımı atmak üzere beş buçuk yıllık bir yolculuğa çıktı.

AFP'nin haberine göre, Europa Clipper misyonu, ABD uzay ajansının, bilim adamlarının buzlu yüzeyinin altında bir sıvı su okyanusu olabileceğine inandığı ay hakkında yeni ayrıntıları ortaya çıkarmasına olanak tanıyacak.

NASA'nın yaptığı açıklamada, kalkışın "en erken" olarak 14 Ekim Pazartesi günü Florida'daki Cape Canaveral'dan SpaceX'in güçlü Falcon Heavy roketiyle gerçekleştirildi.

Clipper'ın 2030'da Europa isimli uyduya ulaşması bekleniyor.Burada keşfedecekleri, Güneş Sistemi'mizdeki yaşam hakkında bildiklerimizi değiştirebilir. 5 milyar dolar maliyeti olan seyahat için hazırlıklar yıllardır sürüyor. Milton kasırgasının geçen hafta Florida'yı vurmasının ardından kalkış ertelenmişti.Uzay aracının 14 Ekim'de yerel saatle 12.06'da (TSİ 19.06) kalkışı için onay verildi.

eoropa1.webp

NASA yetkilisi Gina DiBracho geçen ay "Avrupa, Dünya'nın ötesinde yaşam için en umut verici yerlerden biri" dedi.

Misyon doğrudan yaşam sinyallerini aramayacak, bunun yerine şu soruyu yanıtlamaya çalışacak: Europa yaşamın var olmasını sağlayacak bileşenleri içeriyor mu?

Cevap evet ise, başka bir görev onu engellemek için bir yolculuğa çıkacak.

Europa Clipper programı bilim insanı Kurt Neiber, "Bu, Mars gibi milyarlarca yıl önce yaşanabilir olabilecek bir dünyayı değil, bugün, şu anda yaşanabilir olabilecek bir dünyayı keşfetmemiz için bir şans" dedi.

Sonda, NASA'nın gezegenler arası keşif için şimdiye kadar inşa ettiği en büyük sondadır.

Jüpiter'e ulaşan zayıf ışığı yakalamak için tasarlanan devasa güneş panelleri tamamen açıldığında 30 metre genişliğindedir.

Kaynak:halktv.com.tr