MESAM, MSG ve MÜ-YAP ortak deklarasyonla birlikte hareket edeceklerini duyurdu
Türkiye’nin en büyük müzik birlikleri olan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Sahipleri Birliği (MESAM), Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MSG) ve Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) müzik sektörünün köklü sorunlarının çözümü için ortak hareket etme kararı aldı. Birlikler, eser sahiplerinin haklarını koruma amacıyla yeni bir üst örgütlenme oluşturmak için çalışmalara başladıklarını duyurdu.
Birlikler, bu ortak hareket kararının, telif gelirlerinde yaşanan kayıplar, sahte ve lisansız kullanımların artışı ile yapay zekanın gerçek yaratıcıların haklarını ortadan kaldırabilecek şekilde kullanılan uygulamalar gibi önemli sorunlar karşısında alındığını belirtti.
ÜST ÖRGÜTLENME İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLANDI
Açıklamada, dünya genelinde ve Türkiye’de müzik sektörünün büyük bir dönüşüm içinde olduğu ifade edilirken, teknoloji alanındaki hızlı gelişmelerin müziğin yaratılma ve tüketilme biçimlerini değiştirdiği vurgulandı. Eser sahiplerinin telif gelirleri, sosyal hakları ve ekonomik durumlarının yetersiz olduğu, bu durumun müzik kültürünün gelişimini olumsuz etkilediği belirtilerek, dijital gelirler ve sahte kullanımlar gibi köklü sorunlarla karşı karşıya olunduğu ifade edildi.
Birlikler, dijital müzik alanındaki hak kayıpları, lisanslama ve sektörün ekonomik, sosyal ve hukuksal sorunlarına yönelik ortak bir irade oluşturduklarını ve bütün hak sahiplerinin emeklerinin ve yatırımlarının hakkını alacakları adil bir sistemin kurulması için mücadele edeceklerini açıkladı. Bu süreçte en kısa zamanda bir üst örgütlenme oluşturmak için çalışmalara başladıkları duyuruldu.
Bu adım, Türkiye müzik sektörünün ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet gücünü artırmayı ve eser sahiplerinin haklarını daha etkin bir şekilde korumayı hedefliyor.
Kaynak:halktv.com.tr