Kurban Bayramı Tatlıları: Arife Gününden Yapabileceğiniz 6 Çok Pratik Şerbetli Tatlı Tarifi

Kurban Bayramı Tatlıları: Arife Gününden Yapabileceğiniz 6 Çok Pratik Şerbetli Tatlı Tarifi
Kurban Bayramı hazırlıkları tüm hızı ve tatlı telaşıyla devam ederken bir de misafirlere ikram edilecek tatlı ikramını düşünmek lazım. Tatlıyı arife gününden hazırlayarak bayram boyunca ikram edeceğiniz şerbetli tatlı tariflerini bir araya topladık. Şekerpare, baklava yufkasından şipşak hazırlanan cevizli baklava, tüm misafirlere yetecek büyük borcamda revani ve az malzemeyle yapılan kalburabastı.

Sütlü Basma Kadayıf

Malzemeler

  • 500 gr yaş Kadayıf
  • 300 gr eritilmiş tereyağı
  • 350-400 gr ceviz içi
  • 2 su bardağı süt

Şerbeti için;

  • 6 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Üzeri için;

  • Toz Antep fıstığı

Yapımı

  • İlk olarak şerbet hazırlanır. Unutmayalım ki; en son aşamada şerbet ılık-tatlı sıcak olmalıdır. Şerbet için; şeker ve su tencereye alınarak kaynatılır.
  • Yoğunlaşmaya başladığında limon suyu katılarak 1-2 taşım daha kaynatılır ve ocaktan ılınmak üzere serin bir yere alınır.
  • Kadayıfımız elimizle çok parçalamadan açılır. Üzerine sütümüz serpilip, güzelce ovulur.
  • Temiz bir bezle üstü örtülerek 20-25 dakika bekletilir.
  • Eritilmiş tereyağın üçte biri tepsiye dökülüp yağlanır.
  • Kadayıflarımızın yarısı tepsiye sıkıca bastırarak yerleştirilir.
  • Üzerine kalan tereyağımızın yarısı dökülerek, parçalanmış cevizler bolca serpilir.
  • Kalan kadayıfta sıkıca bastırılarak en üstte yerini alır.
  • Tereyağımız üzerinde gezdirildikten sonra bir boy küçük bir tepsi/kap yardımıyla basılarak düzleştirilir.
  • İyice sıkıştırılan kadayıfımız fırına girmeden dilimlere ayrılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıktıktan 2-3 dk. sonra (ilk sıcağı geçsin) ılınmış şerbetle buluşturulur. Üstüne bir tepsi kapatılarak, tepsisinde soğumaya bırakılır.

balli-cevizli-kadayif-39257094-015d-4bb1-80a7-0bd86a2b3f3a.webp

Büyük Borcamda Revani

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • 1 portakal veya limon kabuğu rendesi

Şerbeti için:

  • 3, 5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 7- 8 damla limon suyu

hindistan-cevizli-revani.webp

Yapımı

  • Şeker ve yumurtaları kabarıp beyazlayıncaya dek çırpalım yoğurt, sıvı yağ, sütü ekleyip çırpalım.
  • Portakal kabuğu rendesi ve irmiği ekleyip çırpalım ve un, kabartma tozu, vanilya ekleyip düşük devirde çırpalım.
  • Yağlanmış dikdörtgen büyük borcam tepsiye dökelim, üzerini düzeltip 180°’de kızarana dek pişirelim.
  • Şerbet kısmı için şekere su ilavesiyle kaynatıp 3- 4 dakika sonra 7- 8 damla limon sıkalım. 2- 3 dakika daha kaynatıp ılımaya bırakalım.
  • Fırından çıkan sıcak tatlıya şerbeti dökelim.
  • Hindistan cevizi ve cevizle ikram edelim.

Şekerpare

Malzemeler

  • 125 gram tereyağı ya da margarin (Oda sıcaklığında)
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un yaklaşık 2 su bardağı

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Üzerine batırmak için;

  • Fındık

Yapımı

  • Öncelikle tatlının şerbetini hazırlayıp soğumaya bırakalım. (tatlı sıcak şerbet soğuk olacak.)
  • Toz şekeri ve suyu bir tencerede kaynayana kadar karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca limon suyunu da damlatıp 3-4 dakika kadar kaynadıktan sonra altını kapatalım.
  • Şerbet soğurken hamurunu hazırlayalım.
  • Un hariç verilen malzemeleri karıştırıp unu kontrollü bir şekilde ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp tepsiye dizelim.
  • Daha sonra ortalarına fındık batırıp önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirelim.
  • Fırından çıkınca ilk sıcağı çıktıktan sonra soğumuş olan şerbeti üzerlerine gezdirin.

821x464-1657347366761.jpg

Cevizli Baklava (Baklavalık Yufkadan)

Malzemeler

  • 800 gram baklavalık yufka
  • 250 gram tereyağı (eritilmiş)
  • 1, 5 su bardağı çekilmiş ceviz

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • Çeyrek limon

Yapımı

  • Şerbet malzemeleri ocağa konulup kaynayana dek pişirilir.
  • Fokurdamaya başlayınca altı kısılıp 30 dakika koyu bir şerbet olana dek kaynatılır.
  • Süre sonunda soğumaya bırakılır.
  • Şerbet soğuduğunda yufkalar paketinden çıkarılıp kalın bir havlu ile altı üstü kapatılır.
  • Fırın tepsimiz sıvı yağ ile yağlanır. Yufka tepsiden büyükse aynı ölçüde kesilerek küçültülür.
  • 3 adet yufka teker teker (yufkaların arasının hava alması gerekir üçerli deste halinde koymayınız tek tek diziniz) tepsiye üst üste dizilir. (Kaynatmadan eritilmiş)
  • Tereyağı fırça ile yufkanın her yerine sürülür.
  • Yufkalarımızın tam yarı sayısına gelene tek her üç yufkada bir o katı yağlıyoruz. Yufkaların yarısını bitirince o kata yağ sürdükten sonra bolca ceviz serpilir.
  • Kalan yufkalara da aynı işlem uygulanıp en son katı kuru iken yağlamadan dilimlenir. Tepsinin uzun kısmından uzunlamasına 3 dilim olacak şekilde aynı büyüklükte kesilir.
  • Sonra tepsiyi yan çevirip enine dörde kesilir. Her karenin ortasında birer çapraz işareti olacak şekilde dilimleyip şekli tamamlanır. En üste kalan tereyağı bolca sürülür.
  • 180 derecedeki önceden ısınmış fırında 15 dakika alttan ikinci rafta sonrada orta rafa çıkarıp 15 dakika daha nar gibi kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan baklavaları 10 dakika tezgahta ılıtılır. Üzerine soğuk şerbet dökülüp 1 saat bu şekilde bekletilir.
  • Süre sonunda başka bir tepsiye aktarılır. Dinlendikten sonra servis edilir.

l-intro-1616516957.jpg

Ağızda Dağılan Az Malzemeli Kalburabastı

Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 3 su bardağı elenmiş un
  • İçine ceviz

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 küçük parça limon

Yapımı

  • Öncelikle şerbetin yapımı ile başlayalım.
  • Bunun için şeker su ve limon parçasını küçük bir tencereye alıp ocağın büyük gözünde karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım.
  • Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 10-12 dakika kadar kaynatıp ocaktan alalım ve hamurun yapımına geçelim.
  • Bunun için yoğurma kabına süt alıp karıştıralım üzerine bir bardak unu ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım.
  • Geriye kalan unu azar azar ekleyerek yoğurmaya başlayalım tüm unu ekledikten sonra üç beş dakika kadar hamurun özleşmesi için elimizle ele yapışmayan yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğuralım.
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurdan küçük bir ceviz büyüklüğünde parçalar alıp nihale üzerine elimizle bastırarak inceltip açalım çay tabağından biraz daha küçük olacak kadar oluyor.
  • İçerisine 1 adet cevizi kırıp ekleyelim uç kısımdan yukarı doğru kaldırıp birbirine yapıştıralım bu yapıştırdığımız yerleri altta kalacak şekilde fırın tepsisine bırakalım.
  • Tüm hamur bitinceye kadar bu işleme devam edelim önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında alt üst ayarda 40-45 dakika altı üstü iyice kızarana kadar pişirelim.
  • Tatlıların kesinlikle beyaz kalmamalı kıyır olması için her yanını kızarması lazım ve pişen tatlıyı fırından alıp 1- 2 dakika bekleyelim.
  • Üzerine kepçe kepçe soğumuş olan şerbeti gezdirelim ve 10 dakika arayla 2 defa tatlılarımızı ters düz edelim ki şerbetini iyice içine çeksin ve yaklaşık 1 saat kadar sonra servis edebilirsiniz.