Kıyamet kopartan işe alım tekniği: İş görüşmesinde adaylara şu kahve fincanı testini yapmışlar

Kıyamet kopartan işe alım tekniği: İş görüşmesinde adaylara şu kahve fincanı testini yapmışlar
Bir podcast konuşmasında açıklanan işa alım tekniği öyle çok tartışıldı ki... Aslında yıllardır sürdürdükleri bir test bu. İşe girme umudu ile başvuran ve görüşmeye çağırılınca heyecanla üstünü başını düzeltip randevu saatinden saatler önce yola koyulan adaylara yapılan teste bakar mısınız!

Tartışma yaratan işe alım tekniği: Mülakatta kahve fincanı testi

Tartışmalara neden olan işe alım tekniği: Mülakatta ‘kahve fincanı testi’. Adil bir test mi yoksa sevimsiz bir deney mi?

Bir yöneticinin iş görüşmelerinde kullandığı ve ‘kahve fincanı testi’ adını verdiği mülakat yöntemi sosyal medyanın gündemine yerleşti ve tartışmaları beraberinde getirdi. Bazı kullanıcılar yöneticiyi iş arayan insanlara karşı ‘manipülatif’ davranmakla suçladı.

Her şey bir yöneticinin ‘gizli işe alım tekniğini’ bir podcast’te dile getirmesiyle başladı. SiteMinder adlı bir şirkette müdür olarak görev yapan Trent Innes, Xero Avustralya’nın genel müdürü olduğu dönemde, The Venture Podcast’e katılarak işe alım stratejisini anlattı.

Innes adayları daima mutfağa götürdüğünü ve onlara su, kahve, bir fincan çay ya da meşrubat gibi bir içecek ikram ettiğini belirtti.

Buraya kadar her şey yolundaydı. Ancak Innes, insanları yalnızca mülakatın sonunda kahve fincanlarını mutfağa götürüp yıkamayı teklif etmeleri hâlinde işe aldığını söyledi. Ve iş dünyasında yıllardır süren ve son günlerde sosyal medyada yükselişe geçen bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Bu kadar küçük bir görevin kendisi için neden bu kadar önemli olduğunu ise şöyle anlattı: “Becerilerinizi geliştirebilir, bilgi edinebilir ve deneyim kazanabilirsiniz ama aslında her şey tutumunuza bağlı. Ve bizim üzerinde en çok durduğumuz şeylerden biri de ‘kahve fincanını yıka’ anlayışı.

Ofisimize geldiğinizde mutfakların neredeyse her zaman temiz ve pırıl pırıl olduğunu görürsünüz. Mesele şirket içindeki kültüre uyum sağlayacaklarından ve yapmaları gereken her işi gerçekten sahipleneceklerinden emin olmak.”

Innes’in işe alma yöntemi bazı sosyal medya kullanıcılarına göre ‘teoride zararsız’ ama önemli bir kısmı bunun zehirli bir çalışma kültürüne işaret ettiğini düşünüyor.