Karantinada başlayan ilişkilerde tehlike kapıda! Ayrılık çanları çalıyor

Karantinada başlayan ilişkilerde tehlike kapıda! Ayrılık çanları çalıyor
Koronavirüs salgını döneminde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve karantina tedbirleri döneminde başlayan ikili ilişkiler, sosyal hayatın normale dönmesi ardından ayrılık noktasına geldi.

İngiltere’nin Brighton kentinde yaşayan 31 yaşındaki Jessica Haymen, erkek arkadaşıyla 2020 yılında çöpçatan uygulaması Tinder üzerinden tanışmıştı. Haymen, “Parklarda uzun yürüyüşlere çıkıyor, saatlerce konuşuyor ve birbirimizi tanıyorduk,” diyor. “Birlikte zaman geçirmek çok güzeldi. Sanki Grease gibi yaz aşkı hikayelerinin anlatıldığı bir filmdeydik.”

Sosyal hayat stres oluşturdu

Jessica Haymen ve sevgilisi, ilk görüşmelerinden yalnızca iki hafta sonra ilişkilerini resmen duyurma kararı aldılar. Aylarca bisiklet kiralayıp, dağlarda yürüyüşlere çıktılar, “çocuklar gibi” eğlendikleri, konuştukları, birbirlerini keşfettikleri zamanlar geçirdiler. Ancak karantina koşulları bitip sokağa çıkma yasakları kalkınca, aşk ilişkileri de şekil değiştirdi, gerçek hayatın ortaya koyduğu beklentiler üzerlerinde stres oluşturmaya başladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Haymen, “Bütün arkadaşlarıyla tanışmak beni çok zorladı. Kendi küçük dünyamızda takılıyorken bir anda her gün beş yeni insanla tanışmaya başladık. Gizli gizli eve gitsem de televizyon karşısında koltukta uzansam diye düşünüyordum. Onun da aynı şekilde hissettiğini biliyordum. Bir gün ailemle tanışıyor, ertesi gün arkadaşlarımla yemeğe çıkıyorduk. Sonunda pili bitti. İkimize de bu durum fazla geldi,” diyor.

Haymen, karantina koşullarının kalkmasının ardından ilişkisini götürmekte zorlandığını söyleyen çok sayıdaki kişiden biri.

Uzmanlara göre, karantina balonu içerisinde, dış dünyanın getirdiği sınırlamalar ya da stresin uzağında birbirlerini tanıyan çiftler yasakların kalkmasıyla sosyal takvimlerini ya da iş hayatlarını birbirlerine uydurmakta güçlük çekiyor, karakter farklılıkları daha çok ortaya çıkıyor. Bu çiftlerden bazıları ilişkilerinde yeni bir sayfa açarken kimisi de karantinada başlayan karantinada kalsın deme yolunu seçiyor.

Klinik psikolog ve ilişki danışmanı Jessica Griffin, pandemi döneminde tanışan çiftlerin uzun süre kendi kendilerine kalabildiklerini, dış dünyanın etkisinden uzak, korunaklı, teke tek zaman geçirmelerinin mümkün olduğunu söylüyor.

10 ay içinde ayrıldılar

Chicago’da yaşayan 36 yaşındaki Jennifer Klesman, Eylül 2020’de Bumble’da biriyle tanıştığında arkadaşlarından karantina ilişkilerinin hızlı ilerlediğini duyduğunu, partneriyle bu nedenle haftada 2-3 kez buluştuklarını, FaceTime ya da Zoom üzerinden arkadaşlarıyla görüştüklerini, birlikte bilgisayar oyunları oynadıklarını anlatıyor. Ancak Klesman’ın ilişkisi yasaklar kalkınca farklı bir boyut alıyor. Klesman “Müthiş bir hızla sosyal hayatımız sıfırdan 100’e taşındı ve bu bize çok zor geldi,” diyor.

Klesman ayrıca partnerinin kendisinden gizlediği ve pandemi sırasında fark edemediği bazı şeyleri de yasaklar kalkınca görebildiğini söylüyor. Örneğin erkek arkadaşının söylediği kadar bağımsız ya da maddi açıdan zannettiği kadar iyi durumda olmadığını karantina bittikten sonra fark ettiğini anlatıyor. Erkek arkadaşı hakkında bu yeni bilgilere ulaşmadan önce birlikte yaşama planları yaptıklarını söyleyen Jessica Klesman’ın ilişkisi 10 ay içinde son bulmuş.

Klinik psikolog Jessica Griffin, bunun karantina ilişkilerinde sıklıkla rastlanan bir durum olduğunu söylüyor. Pandemi sırasında ilişkilerini hızla ilerleten çiftlerin hayat normale dönünce birbirlerini sandıkları kadar iyi tanımadıklarını anladıklarını söyleyen Griffin, “Yasaklar kalktıkça ilişki danışmanları giderek daha çok çiftin normal hayata uyum sağlamakta beklediklerinden daha çok zorlandıklarına dair hikayeler duyuyorlar,” diyor.

Beklentiler farklılaşıyor

Çöpçatan uygulaması Hily’de araştırmacı olarak çalışan ilişki danışmanı psikolog Marisa T Cohen de karantina dönemi bitince önceliklerin ve ihtiyaçların değiştiğini, buna bağlı olarak da çiftlerin birbirlerinden beklentilerinin de farklılaştığını söylüyor. Cohen, “Bazı çiftler birbirlerine dönerek, birlikte bu zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor, diğerleri için ise ilişkiler çetrefilli bir hal alıyor. İnsanlar yeniden bürolarına dönmeye ya da sosyalleşmeye başlayınca yeni bir kaygı ve stres kaynağıyla karşı karşıya kaldılar. Bu bireyleri tek tek etkilediği gibi, çiftlerin birbirlerini nasıl desteklediklerini de belirliyor ve birlikte olmaya devam edip edemeyeceklerini tayin ediyor,” diye konuşuyor.