Karabiberi seçerken nelere dikkat etmeliyiz, gerçeği nasıl anlaşılır?
Konu baharat olduğunda en tartışmalılardan birisi ise, neredeyse her yemeğe giren, en sık kullandığımız çeşitlerden karabiber. İyi karabiberin mis gibi kokusu, yoğun lezzeti yemeklere nefis bir dokunuş katar. Daha paketi açıldığı anda tazeliğini kokusundan belli eder. Türk yemeklerinin vazgeçilmezi, etlerin, çorbaların olmazsa olması baharatlardan biridir. Karabiberin içine dal, yaprak, kepek, talaş gibi maddeler koyup öğütenler, çeşitli boyalarla rengini düzenleyenler, un veya galeta unu ile karıştıranlar bugüne kadar pek çok kez haberlere konu olmuştur. Bu nedenle karabiber satın alırken çok dikkat etmeniz gerekir. Aynı şekilde restoranlar da, uygun fiyatlı olmaları nedeniyle, maliyetlerini düşürmek gayesiyle bu tarz sorunlu ürünleri misafirlerine sunabilmektedir.
Baharatın kalitelisini kullanmak, yemeklere istediğimiz lezzeti verebilmenin yanında sağlığımız açısından da önemli. Karabiberi ucuza mal etmek ve karı artırmak amacıyla üreticiler tarafından pek çok yönteme başvuruluyor. Örneğin toz karabiber imalatında bitkinin tanesini dalına bağlayan saplar da içine katılarak hacmi artırılıyor. Bu tarz işlemler sağlık bakımından sorun teşkil etmese de ürünün kalitesini düşürüyor. Bazıları ise, karabiberle ilgisi olmayan farklı maddelerin ürüne katılması, yani tağşiş şeklinde oluyor. Toz karabiberi siyahlaştırmak için boya ile karıştırılması, içine yaprak, kepek, talaş gibi maddeler konulup öğütülmesi, un veya galeta unu ile karıştırılması gibi tüketiciyi kandırmaya yönelik bu yöntemler, ürünü sağlık bakımından da çekinceli hale getiriyor. Ev dışı tüketimin yoğun olduğu restoran tarzı işletmelerde kimi zaman, uygun fiyatlı olmaları nedeniyle, bu tarz sorunlu ürünler bilerek veya bilmeden müşterilere sunulabiliyor.
Tane karabiber seçerken dikkat edilecekler
Karabiberi tane şeklinde alıyorsanız, dokusu, sertliği ve görünümü size karabiberin kalitesi ile ilgili bilgi verir. Karabiber taze ise, ezdiğinizde meydana çıkan parçalar iricedir. Hafif yağlı bir dokusu vardır. Karabiber bayatladıkça kurur. Bu nedenle ezildiğinde daha küçük parçalar oluşur. Ayrıca kaliteli tane karabiber genellikle suda batar. Çok beklemiş, kurumuş karabiber su yüzeyinde kalır.
Toz karabiber satın alırken dikkat edilecekler
Konu toz karabiber olduğunda, iyisini ayırt etmek biraz daha zordur. Koku yine önemli bir kriterdir. Ağzınıza aldığınızda, kendine has acısıyla dilinizin ucunu hafifçe sızlatmalıdır. Görünüş bakımından canlı ve koyu grimsi bir kahverengi tona sahiptir. Fazla beyaz veya solgun renkli olmamalıdır. Bununla birlikte, çok ince, un haline öğütülmüş toz karabiberdense, bir miktar daha kalın öğütülmüş olanları tercih etmekte fayda vardır. Çünkü toz karabiberin tanelerinin formu da, kalitesi ve saflığı konusunda fikir verir: Taneler yassı değil, yuvarlağa yakın olmalıdır. Kalın öğütülmüş olanları size bunun ayırdına varma imkanı verir. Tüm bunlarla birlikte, fiyat da önemli bir ayırt edicidir. Satın aldığınız toz karabiberin birim fiyatı tane karabibere göre belirgin şekilde ucuzsa, bunu tercih etmemenizi öneririz.
Baharatın iyisini seçerken bu noktalara dikkat
Bununla birlikte, baharat tağşişsiz, gerçek baharat olsa da, saklama koşulları ve tazelik de baharatın kalitesini etkiler. Bu nedenle baharat seçerken genel olarak dikkat etmeniz gereken bazı diğer konular da vardır. Öncelikle tavsiye edilen tüketim tarihini mutlaka kontrol edin veya sorun. Baharatın ne kadar süre beklediği tadını direkt etkiler. Baharatlar ısı, ışık ve neme maruz kalmamalıdır. Kokusu ve tadı yoğun olmalıdır. Bekletilen baharat tadını ve kokusunu kaybetmeye başlar. Karabiber özelinde konuşmak gerekirse, kapağı açıldığı anda sizi hapşırtan bu baharatın kokusunun zayıflayıp zayıflamadığını anlamak oldukça kolay olacaktır.
Kaliteli ve taze tane karabiberin özellikleri
İster tane ister toz şeklinde olsun, karabiber alırken veya kullanırken ilk dikkat etmemiz gereken şey kokusudur. Kapağı açıldığında kimi zaman sizi hapşırtan, kendine has yoğun kokusu, onun katkısız ve taze olduğunun en önemli kanıtıdır. Tane karabiberin boşluksuz dokusu, sertliği ve parlağa yakın rengi, kalitesiyle ilgili fikir veren diğer özellikleridir. Tane karabiberi elinizle ezdiğinizde, iri parçalar şeklinde ufalanır. Hafif yağlı bir görünümü vardır. Fakat eğer bayatlamışsa kuru görünüşlü olur ve ezildiğinde daha küçük parçalar şeklinde ufalanır. Tane karabiberin kaliteli ve taze olduğunu test etmenin bir diğer yöntemi ise, suya atmaktır. Suda hafifçe de olsa batıyorsa taze, su yüzeyinde kalıyorsa olması gerektiğinden fazla süre bekletilmiş ve kurumuş demektir. Bu yöntemi, evinizdeki tane karabiberin halen taze olup olmadığını kontrol etmek için de kullanabilirsiniz.
Baharat seçerken çevre koşulları da önemli
Kimi zaman ürün aslında kaliteli ve katkısız olsa da, saklama ve sunum koşulları da karabiberin bozulmasına neden olabilir. Açıkta satılan, ışığa, neme ve ısı değişimlerine maruz kalan, tarihi geçmiş baharatlar, beklenen lezzeti ve kokuyu sağlayamayacaktır. https://www.eskitadinda.com/
https://hayfene.com/