Havuçlarınız 1 ay boyunca taze kalsın: Çabuk pörsüyen ve bozulan havuçlarınızı böyle saklamayı denediniz mi?

Havuçlarınız 1 ay boyunca taze kalsın: Çabuk pörsüyen ve bozulan havuçlarınızı böyle saklamayı denediniz mi?
Pazar ve marketten aldığınız havuçlar kısa sürede pörsüyor. Kıtırlı yapısını kaybedip, yumuşayan havuçların yemeğe konması ya da rendelenmesi de zorlaşıyor. Peki havuçların ilk günkü kıtırlığını koruması için neler yapılabilir? Havuçlar nasıl saklanmalı? İşte havucun saklama koşulları...

Pörsüyen ve yumuşayan havuçlardan şikayetçi olanlar için pratik çözümler mümkün. Çorba ve yemeklerinize kattığınız, keklerinize rendelediğiniz havuçların daha sert ve kolay kullanılabilir olmasını istiyorsanız siz de bu yöntemleri denemelisiniz. Yumuşayan havuçları eskisi gibi sert ve taze hale getirmenin çok basit bir yöntemle mümkün aslında. İşte yumuşayan havuçları eski haline getirecek o yöntemler...

Sebze çorbası, tarator, kek ya da cezeryede karşılaştığımız havuçlar, özellikle göz sağlığı için çok iyi yiyecekler. Belki siz de havuçları ısırarak yemeyi sevenlerdensiniz. Ancak buzdolabında uzun süre bekleyen havuçların yumuşayıp pörsüdüğünü görmek sizi de üzüyor ve havuçlarınız boşu boşuna çöpe gidiyorsa pratik yöntemlerini görmelisiniz.

havuc-1.jpg

Havuçlar yumuşadıysa...

Günlerce yenmeyen, yumuşayan havuçları rendelemek mümkün değil. Ancak bu bozuldukları ve yenmeyecek hale geldikleri demek değil. Yumuşamış havuçlar eski haline getirilebilir.

Havucun yumuşayıp pörsümesinin sebebi içindeki suyun çekilmesinden kaynaklanıyor. Buzdolabında bekledikçe içindeki suyu kaybeden havuç, normalde çok sulu bir sebze. Suyunu çeken havuçlar ise tazeliğini kaybediyor. Yumuşayan havuçlar da eskisi gibi taze olabilir.

havuc-3.jpg

Ne yapmalısınız?

Havuçları yeniden dipdiri ve taptaze bir hale getirmek, yeniden sert ve kıtır kıtır olmalarını sağlamak mümkün. Onları yeniden eski haline getirmek, hatta eskisinden de taze ve sert havuçlar elde etmek çok kolay.

Bunun için sadece bir kap dolusu soğuk suya buz atıp havuçları da içine koyup bekletmelisiniz. Dilerseniz buz koymak yerine bir gece ya da 4-5 saat kadar buzdolabında da bekletebilirsiniz.

Havuçlarınız bu yöntemle manavdan ve pazardan aldığınız ilk günkü hallerine dönecek ve kıtır kıtır taptaze olacaklar.

Havuç nasıl saklanmalı?

- Buzdolabında saklanacak havuçlar, kullanılana kadar kesinlikle yıkanmamalı. Havuç yıkanıp buzdolabına konulduğunda suyunu kaybeder.

- Havucun tepesindeki yeşillik ve yaprak bölgelerini kesin. Ardından havuçların hava ile temasını kesmek için plastik bir poşete koyup ağzını sıkıca kapatın.

- Bu şekliyle havuçları 2 ile 3 hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.

Bir ay taze kalabilir

Bir diğer buzdolabında havuç saklama yöntemi ise havuçların kabuklarını soyarak muhafaza etmek. Bu işlem için:

- Kabukları soyulmuş havuçları cam bir kavanoza alın. Üzerlerini geçecek kadar su ekleyin.

- Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak buzdolabında rahatlıkla saklayabilirsiniz.

- Buzdolabına konulan havuçların bir süre sonra suları bulanıklaşmaya başlayacak. Bu süreçte takip ederek sularını değiştirebilirsiniz.

- Bu yöntemle havuçları 1 aya kadar saklayabilirsiniz.

Ayrıca kış mevsimindeyseniz havuçlarınızı dışarıda, yani balkon gibi yerlerde yaklaşık 5-6 gün kadar saklayabilirsiniz.