Hakiki Balı Sahtesinden Ayırmanın Bir Numaralı Yolu! Bal Almadan Önce Bunu Aklınızdan Çıkarmayın

Hakiki Balı Sahtesinden Ayırmanın Bir Numaralı Yolu! Bal Almadan Önce Bunu Aklınızdan Çıkarmayın
Ülkemizde 5 milyon koloni varlığıyla her yıl yaklaşık 82 bin ton bal üretilmektedir. Dünya sıralamasında ilk üçte yer alan bu üretim bolluğuna rağmen bilmeden sahte bal satın almak çoğumuzun başına gelmiş olabilir. "Gelmiş olabilir" diyoruz çünkü gerçek balı sahte baldan ayırmanın püf noktalarını bilmiyorsanız sadece lezzetine bakarak aldanabilirsiniz.

Hakiki balı sahtesinden ayırmanın bazı yolları bulunuyor. Bu yollardan biri de kağıt havlu üzerine bal dökmek. Balı kağıt havlu üzerine döktüğünüzde kağıt havlu balı emiyorsa muhtemelen aldığınız bal sahtedir. Bal emilmeden kağıt havlu üzerinde duruyorsa hakikidir.

İşte balın sahte mi gerçek mi olduğunu anlarken en çok sorulan o sorular

Hakiki bal neden şekerlenir/kristalleşir?

Doğal balın içeriğinde, fruktoz ve 20’ye yakın doğal şeker bileşeni ile birlikte yüksek miktarda glikoz bulunur. Glikozun kristalleşebilen yapısından dolayı hakiki bal durdukça şekerlenir.

Hakiki bal ekşir mi?

Hakiki balın ekşimesi, baldaki doğal içeriklerin fermente olması sonucu gerçekleşir. Kapalı ve kuru ortamda saklanmayan hakiki bal nadiren de olsa ekşiyebilir.

Hakiki bal uzar mı? Kıvamı nasıl olmalı?

Gerçek bal, kaşığınıza aldığınızda uzama yapar, eğer katı bir şekilde kaşığınızda kalıyorsa sahtedir.

Hakiki bal donar mı?

Gerçek bal soğuk havada donar ve hatta kristalleşir.

Hakiki bal yanar mı?

Gerçek ve katkısız bal, ateşe dayanıklıdır; yanmaz.