Gaz ve şişkinliğe neyin neden olduğuna şaşıracaksınız…
Gaz çıkışının nedenleri:
Yutulan hava
Hızlı yemek yediğimiz veya içtiğimizde midede büyük miktarda hava birikebilir ve gaz olarak açığa çıkabilir.
Nikotin ve duman
Sigara içmek bağırsaklarda daha fazla gaz oluşumuna katkıda bulunabilir.
Yediğimiz yiyecekler
Yiyecekler önemli bir gaz kaynağıdır. Baklagiller, kereviz, soğan ve süt ürünleri gibi bazı yiyeceklerin yüksek karbonhidrat, lif ve laktoz içeriği nedeniyle gaza neden olma olasılığı daha yüksektir.
Sindirim bozuklukları
Enzim eksikliği veya bağırsaktaki bakteriyel dengesizlik gibi sindirim sorunları, gaz oluşumunun artmasına katkıda bulunabilir.
Gazla ilgili hastalıklar:
Sindirim sistemini etkileyen, mide ağrısı, kabızlık ve diğer semptomların yanı sıra sık sık gaz çıkmasına neden olabilen kronik bir durumdur.
Gluten hassasiyeti
Çölyak hastalığı olan kişilerin, ince bağırsağa zarar veren ve gaz, ishal ve diğer semptomlara neden olabilen glutene karşı intoleransı vardır.
Laktoz intoleransı
Laktoz intoleransı olan kişiler süt ürünlerinde bulunan laktozu parçalayamazlar ve bu da bu tür gıdaları tükettikten sonra gaz oluşmasına neden olabilir.
Şişkinlikle nasıl baş edilir?
Diyetinizi değiştirin
Gaz yapan yiyeceklerden kaçının. Diyetinize yavaş yavaş yeni yiyecekler eklemeyi deneyin ve vücudunuzun tepkilerini izleyin.
Egzersizler
Düzenli fiziksel aktivite sindirimi kolaylaştırmaya ve gaz oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Bir doktora danış
Gaz çıkarmak sizin için sorun teşkil ediyorsa veya hoş olmayan diğer belirtilerle birleşiyorsa olası hastalıkların araştırılması ve teşhisi için bir doktora başvurmanız önemlidir.
Gaz, vücudun uygun beslenme, egzersiz ve yeme alışkanlıklarına dikkat edilerek düzenlenebilen doğal bir sürecidir. Ancak olağandışı veya rahatsız edici semptomların varlığında ileri tetkik ve tedavi için tıbbi yardıma başvurmak önemlidir.