Fast food'un ambalajı bile kilo aldırıyor
Obezitenin nedenlerinde biri olan fast food’un ambalajı da kilo verilmesini engelliyor. Harvard Üniversitesi’nde fast food yiyeceklerin ambalajları, leke tutmaz halı ve su geçirmez giyecekler incelendi. Tüm bunlardaki perfloroalkil adlı kimyasalın insanları şişmanlattığı belirlendi.
Fast food ambalajında ve diğer bazı ürünlerde bulunan kimyasalların özellikle kadınlarda metabolizmayı bozarak kilo alımına neden olabildiği belirlendi. Buna ekmek paketleri, mikrodalga patlamış mısır paketleri, yağ ve suya dayanıklı ambalajların içindeki perfloroalkil maddelerin (PFAS) neden olduğu kaydedildi. Bu kimyasalların aynı zamanda yapışmayan tencere ve tavalardan, leke tutmaz halılar, su geçirmez giysilerde de bulunduğu kaydedildi.
Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Yüksek Okulu’nun iki yıl boyunca 621 katılımcıyı takip ederek yaptığı araştırmada kanda PFAS’ların yüksek oranda bulunmasıyla yavaş metabolizma arasında bir bağ olduğu tespit edildi. Bunun da kilo vermeyi etkilediği kaydedildi. Harvard Chan School’da Beslenme Departmanı’ndan Yrd. Doç. Dr. Qi Sun, bu araştırmanın direkt PFAS’ların vücut saatinin üzerindeki etkilerini ortaya koyduğunu söyledi. Daha önce hayvanlar üzerinde pek çok araştırma yapıldığını ama insandaki etkilerinin fazla bilinmediğini belirten Sun, sonuçların obezite salgınını engellemek için yararlı olabileceğini savundu. Bu arada PFAS’ların kanser, hormon bozulması, bağışıklık sistemi bozukluğu, yüksek kolesterole de neden olduğu kaydediliyor.
Daha yavaş metabolizmaya sahip olanlar normal günlük aktiviteler sırasında daha az kalori yakıyor ve kilo almamak için az yemek durumunda kalıyor. Sun, insanların PFAS’ların olumsuz etkilerinden kaçınmasının en iyi yolunun, onları kullanan ürünlerden kaçınmak olduğunu söyledi.