Evdeki en kirli yerleri duyunca çok şaşıracaksınız. Klozet olduğunu düşünenler yanılıyor

Evdeki en kirli yerleri duyunca çok şaşıracaksınız.  Klozet olduğunu düşünenler yanılıyor
Sizin ve aileniz için en hijyenik ortam olarak düşündüğünüz eviniz, tahmin ettiğinizden çok daha fazla mikrop ve bakteri bulunduruyor olabilir. İşte, en çok bakteri bulunduran yerler hakkında merak ettiğiniz her şey.

Evinizdeki mikropların ve bakterilerin çoğu dışarıdan sizinle birlikte içeri girer ve dokunduğunuz yerlerde sizinle birlikte yaşamaya başlar. Küçük bir temas, mikropların yayılması için yeterlidir ve etkili bir şekilde temizlenmeyen zeminlerde çoğalan mikrop ve bakteriler alerjiye yol açabilir. Bu nedenle düzenli olarak temizlik yapmak son derece önemlidir. Çoğu kişi evin en kirli yerinin klozet ve banyo olduğunu düşünür. Ancak bu büyük bir yanılgıdır çünkü mikroplar ve bakteriler için klozet dışında evinizde saklanacak birçok yer vardır.
Mutfakta cam kesme tahtalarını tercih ederek, gıda kesmek için kullandığınız alanda plastik ya da tahta ürünlerde olduğu gibi mikrop birikmesini önleyebilirsiniz.

En Kirli Yerler

Lavabo, bulaşık süngeri, mutfak tezgahı, ıslak bırakılan diş fırçaları, nemli kalan havlular, yastıklar, koltuklar ve halılar bakteri üreten yerler arasında yer alır. Evde bulunan tablet, cep telefonu ya da televizyon kumandası gibi elektronik cihazlar da evin kirli yerleri arasında bulunur ve bu aletlerin sık sık temizlenmesi gerekir. Ayrıca gün boyunca defalarca dokunduğunuz kapı kolları ve prizler, sağlığa zararlı birçok bakteri barındırır. Dışarıdan eve gelir gelmez ellerinizi yıkamak, sizinle birlikte eve giren mikropların ve bakterilerin sayısını azaltmanıza olanak tanır.

mutfak.jpg

Mutfaktaki Mikroplar

Sık sık temizlenmeyen kirli bir mutfak, bakteriler ve mikroplar için en hızlı üreme yerlerinden biridir. Mutfak tezgahı ve mutfak lavabosu her ne kadar temiz görünse de mikroplar için elverişli bir alandır. Bulaşık süngerleri de tezgah ve lavabo gibi en çok bakteri barındıran yerler listesinin başında yer alır. Yapılan araştırmalara göre, bulaşık süngerlerinde sağlığa zararlı bakteriler olduğunu açıkça ispat edilmiş bir gerçektir. Buzdolabının sebzelik bölümü ile dondurucu kısmı da bakteriler için uygun ortam yaratır ve bu kısımlarda oluşan nem, bakteri oluşumunu destekler.
Mutfakların olmazsa olmazı kesme tahtaları da en kirli alanlardan birisidir. Bakteriler, buradan tahta ya da plastik kesme tahtalarında kestiğiniz gıda ürünlerine kolaylıkla bulaşır. Silikon spatula parçalarının birleşim yerleri, plastik ya da silikon saklama kaplarının kapakları, konserve açacağı mutfakta mikropları kendine çeken diğer alanlar arasında yer alır.

Temizlikte sıkça sorulan sorular

BEYAZ MOBİLYA NEYLE SİLİNİR:
Daha önce sıraladığımız yöntemlere ek olarak yüzey temizleyici mendiller, hızlı döşeme temizliği için şaşırtıcı derecede etkilidir. Ancak kumaşa zarar vermeyeceklerinden emin olmak için her zaman önce göze çarpmayan bir alanda test etmelisiniz. Deri, pamuk veya polyester döşeme için harika olan bu mendiller, çok az nem içeren yumuşak ama etkili bir karışım sunar. Dökülme olduğunda lekeleri anında çıkarmak için oturma odasında bir paket bulundurmak akıllıca olacaktır. Beyaz mobilyanız üzerindeki kahve damlamalarına ve diğer ufak kazalara karşı hızlı hareket edin. Leke daha sertleşmeden mendille lekeli bölgeye müdahale edin.

iphone.jpeg

İPHONE NASIL TEMİZLENİR?
Telefonunuzun kılıfı varsa çıkarın ve cihazı kapatın. Yarım su bardağı su ile yarım su bardağı izopropil alkolü temiz bir kapta karıştırın. Yumuşak ve temiz mikrofiber bezi bu kaba hafifçe daldırıp fazla suyunu sıkın. Fazla suyunu sıktığınız nemli mikrofiber bezle iPhone telefonunuzun yüzeyini temizleyin. Kulaklık ve şarj girişlerini, dezenfektanla ıslattığınız bir kürdan yardımıyla temizleyebilirsiniz. Ancak kürdanı fazla derine sokmadığınızdan emin olun. iPhone telefonunuz tamamen kuruyana kadar cihazı açmayın. Telefonunuzun kılıfını da aynı şekilde temizlemeyi unutmayın.

CEP TELEFONU NASIL DEZENFEKTE EDİLİR?
Telefonunuzu fişten çıkarın, mümkünse kapatın ve tüm aksesuarlarını sökün. Telefon kabı ve koruyucusu varsa çıkarın. Dezenfektan ve su karışımını hazırlayın. Varsa bir sprey yardımıyla karışımı beze püskürtün. Böyle bir imkân yoksa ıslattığınız bezi yeterince sıktığınızdan emin olun. Telefonunuzun ekranını ve arka yüzeyini güzelce silin. Küçük alanları (hoparlör, ses açma düğmesi, kulaklık ve şarj girişi vb.) dezenfektan suyla ıslattığınız kürdan yardımıyla temizleyin. Telefonunuzu açmadan önce iyice kuruduğundan emin olun.

laptop.jpg

LAPTOP EKRANI NASIL SİLİNİR?

Öncelikle mikrofiber bezinizle ekranı yumuşak bir şekilde silin. Bu şekilde toz ve kirlerden kurtulurken ekran yüzeyine zarar vermezsiniz. Mikrofiber bezler ekranda daha fazla tüy bırakmaz, yağ lekelerini kendi başlarına bile alabilirler. Ekran temizleme solüsyonunu kullanın. Bu solüsyonu ekrana değil bezinize sıkın, çünkü ekrana sıkarsanız solüsyon sıvı gelmemesi gereken yerlere de girebilir. Ardından baskı uygulamadan ekranı silin. Gerekirse ekranın arkasından elinizle destekleyin. Ekranın çerçevesini silmeyi unutmayın. Laptopu açıp kapatırken ekran kenarlarına dokunduğumuz için buralarda parmak izleri kalabilir. Temizlik solüsyonu sıktığınız bez ile buraları ve ekranın arkasını da silebilirsiniz. Spreyi sıkarken sıvının, şarj kablosu girişi, USB girişi ya da fan gibi bölgelere gelmediğinden emin olun. Cam silme ürünleri gibi farklı amaç için üretilmiş temizleyiciler kullanarak bilgisayarınızı riske atmayın.

KAĞIT PARA NASIL TEMİZLENİR?

Kağıt paranın yapısına zarar vermeden sabunlu ılık suya kısa süreliğine batırarak dezenfekte edebilirsiniz. Daha sonra kağıt paraları bir bezle hafifçe silmeden önce temiz suyla durulanmalısınız. Sabunlu suyla yıkayıp duruladığınız kağıt paralarınızı ardından kuruması için güneşin altına yerleştirebilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak kağıt paralarınızı dezenfekte edebilir ve yüzeyindeki mikroplardan arındırabilirsiniz.

AHŞAP KAPILAR NASIL TEMİZLENİR?

Öncelikle, sildiğiniz yüzeye zarar vermeyeceğinden emin olduğunuz profesyonel bir yüzey temizleyici veya arap sabunu gibi çoklu yüzeylerde kullanılabilecek bir malzeme tercih edin. Temiz bir bezle ahşap yüzeyleri sudan veya temizleyici üründen arındırın. Kapıya yapışmış lekeler varsa, bunları nazikçe sökebilmek için karbonat ve suyu karıştırarak bir macun elde edin. Bununla ovalayarak lekeyi çıkartın. Eğer zorlu bir leke söz konusuyla macunu etki etmesi için bir süre üzerinde bırakabilirsiniz.

ODA TEMİZLİĞİNE NEREDEN BAŞLAMALI?

Önce masa ve yüzeyler gibi göze en çok çarpacak alanları temizleyin. Odadaki büyük eşyaları düzenlemek, odanın kendisini de düzenli gösterecektir. Dağınıklık yapan fazla eşyayı hızla ortadan kaldırmak için dolap ve bazaları kullanın. Mobilya ve duvarlarınızdaki lekeleri temizlemek için yeterli vaktiniz yoksa çeşitli eşyalarla geçici olarak saklayabilirsiniz.

BEYAZ SABUN YÜZEY TEMİZLEYİCİ OLARAK KULLANILIR MI?

Beyaz sabun yüzey temizleyici olarak kullanıldığında oldukça etkili olabilir. Beyaz sabun su ile karıştırıldığında tezgahlarda, süpürgeliklerde, pencere kenarlarında ve daha birçok yüzeyde beklediğiniz performanstan fazlasını gösterir. Uygulamanın kolay bir yolu, ılık suyla dolu bir sprey şişesine birkaç küçük parça beyaz sabun eklemek, çözünmesini ve köpürmesini sağlamak için çalkalamaktır.

arap.jpg

ARAP SABUNU MUTFAKTA KULLANILIR MI?

Mutfağınızdaki çeşitli lekeleri çıkarmak için arap sabununa güvenebilirsiniz. Doğal yapısı sayesinde yemeklerinizi pişirdiğiniz ya da pişireceğiniz ürünleri koyduğunuz tezgah, ocak gibi yüzeyleri gönül rahatlığıyla arap sabunu ile temizleyebilir ve nefis yemeklerinizi sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

KIYAFET DEZENFEKTE ETMEK İÇİN ÇAMAŞIR SUYU KULLANILIR MI?

Çamaşır suyu gibi yoğun kıvamlı kimyasal dezenfektanlar, mikropları öldüren yegane ürünlerdir ancak bunlar yalnızca kıyafetinizin bakım talimatları doğrultusunda uygulanmalıdır. Beyaz çamaşırları dezenfekte etmek için çamaşır suyu oldukça tercih edilen ürünlerden biridir. Renkli kıyafetlerde ise kesinlikle çamaşır suyu kullanmamalısınız, aksi takdirde kıyafetinizin rengine zarar verebilirsiniz. Bununla beraber çamaşır suyunu hiçbir zaman direkt olarak çamaşırın üzerine uygulamayın. Önce mutlaka biraz suyla seyreltin.

METAL YÜZEYLER NEYLE TEMİZLENİR?

Metal yüzeyler, kullanıldıkları malzeme gereği dayanıklı olsa da doğru malzeme ile temizlenmezse görünümü bozulabilir ve bu bozulma zamanla kalıcı hale gelebilir. Bu iş için isteğe göre evde hazırlayabileceğiniz doğal solüsyonlar kullanabileceğiniz gibi, metallerin temizliğine uygun üretilmiş profesyonel ürünler de tercih edebilirsiniz.

Etiketler :