Evcil hayvanınızı öpmek doğru mu?

Evcil hayvanınızı öpmek doğru mu?
Evcil hayvan sahibi olmak zihinsel ve fiziksel sağlık açısından yararlı olsa da evcil hayvanlarımız bazen bize geçebilecek bulaşıcı hastalıkları da barındırabilir. Çoğu insan için bu risk düşük olsa da alınacak önlemleri bilmek gerekir.

Evcil hayvanlarla ilişkimiz son yıllarda büyük ölçüde değişti. Evcil hayvan sahipliği tüm zamanların en yüksek seviyesinde; yakın zamanda yapılan bir ankete göre Avustralya'daki hanelerin %69'unun en az bir evcil hayvanı var. Tüylü dostlarının bakımına her yıl yaklaşık 33 milyar Avustralya Doları harcıyorlar.

Evcil hayvan sahibi olmak birçok zihinsel ve fiziksel sağlık açısından yararlı olsa da evcil hayvanlarımız bazen bize geçebilecek bulaşıcı hastalıkları da barındırabilir. Çoğu insan için bu risk düşüktür.

Ancak hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar gibi bazı kişilerin hayvanlardan hastalanma riski daha yüksektir. Bu nedenle riskleri bilmek ve enfeksiyonları önlemek için gerekli önlemleri almak önemlidir.

pexels-polina-tankilevitch-5540065.jpg

Evcil hayvanlar hangi hastalıkları taşıyabilir?

Hayvanlardan insanlara geçen bulaşıcı hastalıklara zoonotik hastalıklar veya zoonoz denir. Evcil hayvanların 70'ten fazla patojeninin insanlara bulaşabildiği bilinmektedir.

Zoonotik patojen taşıyan bir evcil hayvan hasta görünebilir. Ancak çoğu zaman gözle görülür hiçbir belirti olmayabilir, bu da onu yakalamanızı kolaylaştırır çünkü evcil hayvanınızın mikrop barındırdığından şüphelenmezsiniz.

Zoonozlar, tükürük, vücut sıvıları ve dışkı ile temas yoluyla doğrudan veya kontamine yatak, toprak, yiyecek veya su gibi şeylerle temas yoluyla dolaylı olarak evcil hayvanlardan insanlara bulaşabilir.

Çalışmalar evcil hayvanlarla ilişkili zoonozların yaygınlığının düşük olduğunu göstermektedir . Bununla birlikte, birçok zoonozun "bildirilmesi zorunlu" olmaması veya birden fazla maruz kalma yolu veya genel semptomlara sahip olabilmesi nedeniyle enfeksiyonların gerçek sayısı muhtemelen olduğundan az tahmin edilmektedir.

pexels-cottonbro-studio-6865039.jpg

Köpeğinize karşı şefkatli olmak cazip gelse de, evcil hayvanları öpmek aynı zamanda sahiplerinde ara sıra görülen zoonotik enfeksiyonlarla da ilişkilendirilmiştir.

Köpekler ve kediler, virüslerin, bakterilerin, mantarların ve parazitlerin neden olduğu zoonotik enfeksiyonların başlıca rezervuarlarıdır.


Köpekler ayrıca ağızlarında ve tükürüklerinde genellikle yakın temas veya ısırık yoluyla insanlara bulaşabilen Capnocytophaga bakterisini taşırlar. İnsanların büyük çoğunluğu hastalanmaz, ancak bu bakteriler bazen bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde enfeksiyonlara neden olabilir, bu da ciddi hastalıklara ve bazen ölüme neden olabilir.

Kedilerle ilişkili zoonozların arasında giardiasis, campylobacteriosis, salmonelloz ve toksoplazmoz gibi oral yolla yayılan bir dizi hastalık yer alır. Bu, kedinizin kum kabını tutarken ellerinizi yıkamanızın veya eldiven kullanmanızın özellikle önemli olduğu anlamına gelir.

Kediler bazen , Bartonella henselae bakterisinin neden olduğu, uygun bir şekilde adlandırılan kedi tırmığı hastalığı da dahil olmak üzere, enfeksiyonları ısırıklar ve çizikler yoluyla da bulaştırabilirler .

Evcil hayvanlarla ilişkili enfeksiyon riskini azaltmak için, evcil hayvanınızla oynadıktan sonra ellerinizi yıkayın ve onları mutfaktan uzak tutun.

Ancak insanlara hastalık yayan yalnızca köpekler ve kediler değildir. Evcil kuşlar zaman zaman pnömoniye neden olan bakteriyel bir enfeksiyon olan psittakozu bulaştırabilirler.

Evcil kaplumbağalarla temas, insanlarda, özellikle de küçük çocuklarda Salmonella enfeksiyonlarıyla ilişkilendirilmiştir . Evcil balıkların bile insanlarda vibriosis, mikobakteriosis ve salmonelloz dahil olmak üzere bir dizi bakteriyel enfeksiyonla bağlantısı olduğu görülmüştü.

pexels-ihsan-adityawarman-1056251.jpg

Hayvanlarla yakın temas ve özellikle bazı davranışlar zoonotik bulaşma riskini artırır. Hollanda'da yapılan bir araştırma, evcil hayvanların yarısının evcil hayvanların yüzlerini yalamasına, %18'inin ise köpeklerin yataklarını paylaşmasına izin verdiğini ortaya çıkardı. (Yatağı paylaşmak, evcil hayvanların taşıdığı patojenlere maruz kalma süresini artırır.) Aynı araştırma, kedi sahiplerinin %45'inin kedilerinin mutfak lavabosuna atlamasına izin verdiğini ortaya çıkardı.

Evcil hayvanları öpmek, evcil hayvan sahiplerinde ara sıra görülen zoonotik enfeksiyonlarla da bağlantılıdır. Bir vakada , Japonya'da bir kadın , köpeğinin yüzünü düzenli olarak öptükten sonra Pasteurella multicoda enfeksiyonu nedeniyle menenjit geliştirdi. Bu bakteriler genellikle köpek ve kedilerin ağız boşluklarında bulunur.

pexels-laura-stanley-2666154.jpg

Küçük çocukların evcil hayvanlardan hastalanma olasılığını artıran şeyler yapma olasılıkları daha yüksektir; örneğin onlarla oynadıktan sonra ellerini ağızlarına sokmak gibi.

Küçük çocukların, evcil hayvanlara dokunduktan sonra ellerini ağızlarına götürmek gibi, hayvan kaynaklı hastalıklardan hastalanma riskini artıran davranışlarda bulunma olasılıkları da daha yüksektir. Çocukların evcil hayvanlara dokunduktan sonra ellerini düzgün şekilde yıkama olasılıkları daha az.

Evcil hayvanımdan hastalık kapmaktan endişeleniyorsam ne yapmalıyım?

Hastalanma riskinizi azaltabilecek bir dizi iyi hijyen ve evcil hayvan bakımı uygulaması vardır. Bunlar şunları içerir:

Evcil hayvanınızla oynadıktan, yatağına, oyuncaklarına dokunduktan veya dışkısını temizledikten sonra ellerinizi yıkamak.

pexels-nataliya-vaitkevich-4450354.jpg

Evcil hayvanınızın yüzünüzü yalamasına veya yara açmasına izin vermemek.

Küçük çocukları evcil hayvanlarla oynarken ve evcil hayvanlarla oynadıktan sonra ellerini yıkarken denetlemek.

Çöplerini alırken veya akvaryumları temizlerken eldiven giyin.

Evcil hayvanları mutfaktan uzak tutmak (özellikle yemek hazırlama yüzeylerine atlayabilen kediler).

Aşılar, solucan ve kene tedavileri de dahil olmak üzere önleyici veteriner bakımı konusunda güncel bilgileri takip etmek.

Evcil hayvanınızın hasta olduğunu düşünüyorsanız veteriner bakımı isteyin.

Hastalık riski daha yüksek olanların zoonotik patojenlere maruz kalmalarını azaltmak için önlem almaları özellikle önemlidir.