Erik zamanı geldi! Eriğin faydaları nelerdir? Kaç çeşit erik var? Eriğin kullanım alanları...

Erik zamanı geldi! Eriğin faydaları nelerdir? Kaç çeşit erik var? Eriğin kullanım alanları...
Bahar ayında en erken yenen meyvelerden biri olan erik, çarşı pazarı doldurmaya başladı. Dişleri kamaştırdığı için kimilerinin sevmediği erik, bazılarının ise tuzlayarak yediği bir meyve. Peki en doğru erik tüketim şekli ne? Eriklerin kaç türü var? Eriğin yararları neler? Eriğin kullanım alanları ve kurutma şekli ne?

Olgunlaşma zamanı gelen erikler tezgahlardaki yerini alırken, ağız sulandıran bu meyvenin ne işe yaradığı da araştırılıyor. Doğanın en renkli ve çeşitli türlerinden biri olan eriklerle ilgili detayları merak ediyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz.

Tuz eşliğinde kütür kütür yenen tuz, sade olarak da tüketilebiliyor. Kendine özgü sulu ve ekşi tadı ile cezbedici olan erik, çok sayıda yerde kullanılabiliyor. Peki eriğin faydaları neler, kullanım alanları neler?

kirmizi-erik.jpg

Erik çeşitleri neler?

Eriğin 5 tane türü bulunuyor. Bunların arasında 3 çeşit erik üretim açısından çok değerli. Yeşil erikler bunlar arasında en çok tüketilenlerden biri.

Avrupa sınıfı erikler ise ekşi ve tatlı arasında bir tada sahip. Reçel ve marmelat yapımında bu türden yararlanılıyor.

Japon sınıfı erikler ise iri görünümleri ve özelliklerinin yanı sıra tazelikleri ile dikkat çekiyor.

yesil-erik-1.jpg

Eriğin faydaları neler?

Lif oranı bakımından zengin olan erik, lifleri sayesinde sindirime yardımcı.

Antioksidan olan ve C vitamini içeren eriğin bağışıklık sistemini güçlendiri etkisi söz konusu.

Kalorisi az ve bu yüzden diyetlerde yer alıyor.

Yüksek oranda demir içerdiği için yeterli miktarda tüketildiğinde demir eksikliğinin giderilmesine destekte bulunuyor.

Kolesterol birikmesi ve damar tıkanıklığının oluşmasını önlüyor. Ayrıca astım ve romatizma gibi hastalıklarla mücadele ediyor.

Kan şekerinin düzenlenmesi ve kemik sağlığı için düzenli ve yeterli miktarda tüketilmesi gerekiyor.

Sarkma gibi cilt sorunları, erik sayesinde minimum düzeye iner ve cilt gençleşir.

Yüksek oranda A vitamini bulunduran erik, göz sağlığını olumlu yönde etkiler. Katarakt hastalığı gibi görme problemleri de erik ile yok edilebilir.

Oldukça sert bir meyve olan erik, diş sağlığı açısından yenebilir. Böylelikle diş etlerinin daha çok güçlendiği görülür.

Erik türlerinden biri olan ve rengiyle de çok sevilen mürdüm eriği, vücutta biriken zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.

murdum-erigi.jpg

Erik ne zaman tüketilir?

Olgunlaşma süreçlerine bağlı olarak 15 Nisan ve 30 Eylül arasında farklı türde erikler yetişir. İlkbahar ayları ise özellikle yeşil erikleriyle ünlüdür.

Daha sonra Japon erikleri tüketilir. Kırmızı erik de denilen Avrupa türü erikler ise Ağustos ayında yenir.

Erik nerede yetişir?

Erik ılıman bir iklimi sevdiği için Ege, Akdeniz ve Marmara bölgeleri yetiştiricilik konusunda önde gelir.

İlkbahar aylarında erik ağaçları, çiçek açar. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte erik dallarının beyaz çiçekler açtığını görebilirsiniz.

kuru-erik.jpg

Erik nasıl kurutulur?

Erikleri bir süre güneşte bekleterek kolaylıkla kurutabilirsiniz. Kurutma için çekirdeklerini çıkarabileceğiniz gibi çekirdekli kurutma da yapabilirsiniz.

Çekirdekli yöntem izleniyorsa erikleri iyice yıkadıktan sonra güneşli yerde bekletmek gerekir. Çekirdeksiz olmaları isteniyorsa kurutma sürecinden önce bir bıçak yardımıyla çekirdekler çıkarılır.

Fırın yardımıyla erik kurutma işlemi yapılabilir. Yaklaşık 4 saatlik bir süre sonrasında kuru erik elde edebilirsiniz. Ancak bu yöntemin kısa ama masraflı olduğu için çok fazla tercih edilmediğini belirtmeliyiz.

erik-marmelati.jpg

Erik nerelerde kullanılır?

Erik sadece yenmez. Aynı zamanda reçeli, marmelatı da yapılabilir. Peki eriğin diğer kullanım alanları nelerdir?

Özellikle mürdüm eriğini, bozulmaya yüz tuttuğunda marmelat haline getirebilirsiniz.

Aynı şekilde erik kompostosu da yapılabilir. Benzer bir tarife sahip olan erik hoşafı da karanfil ve zerdeçal katılarak elde edilebilir.

Klasik turşulardan sıkılanlar, erik turşusu ile iyi bir lezzet alternatifi yakalayabilir. Ayrıca sirke ve erikleri, suyla birleştirerek erik sirkesi bile yapabilirsiniz.

Şeker, nişasta ve su ile birleştirilen erikten, doğal bir pestil yapabilirsiniz.

Kırmızı erikleri şeker, limon suyu ve saf su ile karıştırarak güzel bir erik suyu yaparsanız okuldan gelen çocuklarınızın da gönlünü fethedebilirsiniz.

Etiketler :