Elinizin lezzetini katarken bir daha düşüneceksiniz. El lezzeti bakın nereden geliyormuş...

Elinizin lezzetini katarken bir daha düşüneceksiniz. El lezzeti bakın nereden geliyormuş...
Yemekleri lezzetli yapan insanların el lezzetinden bahsetmek adettendir. Kimisi bu lezzetin anneden geldiğini iddia etse de gerçeği bilim insanları açıkladı. El lezzetinin nereden geldiğini duyduğunuzda ağzınız açık kalacak. Bakın el lezzeti aslında nasıl oluyor...

Anne yemeği diyince akan sular durur. Özellikle kadınların en büyük dileği anneleri kadar lezzetli yemek yapmaktır. Bazı insanların ise annelerinden bile lezzetli yemek yaptığı görülür. Peki bu el lezzetinin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? Bu kavram bilim insanlarının da dikkatini çekmiş olacak ki el lezzetini araştırarak ilginç bir açıklamaya imza atmışlar.

Yemeğin lezzetini bakteriler sağlıyor

Ellerimizde bulunan bakteriler, yemeğe lezzet katan asıl unsurlar. Kulaklarınıza inanamasanız da bu, bilimsel olarak kanıtlandı. El lezzeti diye bir şey gerçekten var ve bunu da ellerdeki bakteriler sağlıyor.

Bu bakteriler herkeste bulunmuyor

Belçika ve Amerika ortaklığında yürütülen bir çalışmada el lezzetinin olduğu doğrulandı.Yapılan bu araştırmada, "Lactobacillus" adlı bir bakteri türünün, parmaklarınızı ısırtan yemekler yapmanıza neden olduğu ifade ediliyor.

Asıl ilginç olan ise bu bakterinin, yalnızca bazı insanların ellerinde bulunması. Bilimsel olarak da kanıtlanan duruma göre aynı malzemeleri kullanarak yemek yapan insanlardan bazıları, bu bakterileri barındırdıkları için daha lezzetli çorba, pasta ve ana yemekler yapıyor.

hamur-2.jpg

Fırıncılar denek olarak kullanıldı

Fırıncılara aynı un ve ekşi mayadan verilerek bir araştırma yapıldı. Bir ay sonra bu fırıncıların maya, el, un ve sularından örnekler alınarak inceleme yapıldı. DNA analizleri için North Carolina Üniversitesi'ne gönderilen bu örnekler, "metagenomics" adı verilen özel bir yöntemle bakteri ve mantar incelemesine tabi tutuldu.

Herkeste bu bakteriden yok

Araştırma sonucunda mayalarda 131 ve ellerde 381 çeşit bakteri olduğu ortaya çıktı. "Lactobacillus" adlı bakterinin ellerde 37, mayalarda ise 22 farklı türü saptandı. 16 farklı fırıncının elinde görülen bu bakteri, herkeste bulunmuyor.

İnsanların yalnızca yüzde 2'sinde bulunuyor

Fırıncılarda daha yüksek oranda görülen bu bakteri, insanların yalnızca yüzde 2 ile 6'sında daha fazla görülüyor. Üstelik. Lactobacillus adlı bakteri, kadınlarda erkeklerden daha fazla görülüyor.

Lactobacillus nedir?

Lactobacillus, laktozu ve diğer şekerleri laktik aside dönüştürür. Laktik asit bakterileri olarak bilinen grubun büyük alt gruplarından birini oluşturur. Yoğurt gibi besinlerden de geçen bu bakteriler, "vagus siniri" aracılığıyla bağırsaklardan beyne iletilir. Bu da kişide huzurlu hissetme, rahatlama, sakinleşme gibi etkilere neden olur.

Etiketler :