Çilekler tezgahlarda... Muhallebi ve pastalarınıza katabileceğiniz enfes bir çilek reçeli tarifi...
Kanı temizleyen, sakinleştirici bir etkiye sahip olan çilek, ağız kokusunu gidermeye de yardımcı oluyor. İçeriğindeki maddeler nedeniyle güçlü bir antioksidan olan çilek, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Çilek, idrar söktürücü olan bir meyve ve aynı zamanda bağırsak kurtlarının dökülmesine de yardımcı oluyor. Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandıran çilek, reçeliyle de sevilen bir ürün.
Çilek reçelini sade şekilde ekmeğe sürüp yiyebileceğiniz gibi pastalarınızı süsleyebilir ya da keklerinizi bununla tatlandırabilirsiniz. Ayrıca bu çilek reçeliyle muhallebilerinizi renklendirebilirsiniz. İşte evlerinizden eksik etmeyeceğiniz çilek reçeli yapımı...
Çilek Reçeli Tarifi
Malzemeler:
- 4 kilo çilek
- 2 kilo şeker
- 1 tatlı kaşığı margarin veya tereyağ
- Yarım limon suyu
Hazırlanışı:
Şekeriyle baymayan, aşırı koyu ya da ağdalı olmayan ve rengi koyulaşmayıp parlak bir kırmızı renkte olan bir reçel için şu tarifi deneyebilirsiniz:
- Tencerenizin yarısına kadar çilek koyun ve şekerin yarısını da eşit şekilde yayın.
- Geri kalan çilekleri de şekerin üzerine koyup eşit şekilde dağıtın.
- Reçele lezzet verecek olan, reçelin kendi öz suyunu salması. Bunun için tencereyi 1 gece kapağı kapalı şekilde serin ortamda bekletin.
- Ertesi gün suyunu salmış çilekleri, ocağın üstüne alın ve orta ateşte kaynatmaya başlayın.
- Çilekler iyice kaynayınca ocağın ufak gözüne alın ve kısık ateşte yavaş yavaş kaynayarak pişmeye bırakın.
- Karışımı ara ara karıştırın. Ayrıca reçelin uzun süre, yavaş yavaş pişmesi şart. Pişme sırasında tencerenin kapağını tam olarak kapatmayın.
- Çileklerin yumuşamaya başlamasıyla beraber köpük oluşacak. Köpüklerin tamamen son bulması için isterseniz az miktarda katı yağ ekleyebilirsiniz.
- Çilek reçeli, 5-10 dakika kaynayınca yavaş yavaş suyu azalacak. Kıvama gelen reçele, limon suyu ekleyip 5-10 dakika daha kaynatın.
- Ocağı kapattıktan sonra da katılaşmaya devam edeceğini hesaba katarak çok hafif sulu bırakabilirsiniz.
- Ocaktan aldıktan sonra sıcak haldeyken cam kavanozlara alara, reçelinizi kuru ve serin yerde koruyabilirsiniz.
- Sıkıca kapattığınız çilek reçellerini uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Çilek reçelini hemen yiyecekseniz soğumadan kavanozlara koyun ve kavanozun ağzını kapatmayın. Ağzı kapanan çilek reçelinde küflenme olur.
- Malzemelerin oranını istediğiniz gibi arttırıp azaltabilirsiniz.
Saksıda çilek nasıl yetişir? Saksıda en pratik çilek yetiştirme yöntemi...