Çilekleri bu zamana kadar yanlış yıkamışız... Çilek mutlaka 4 adımda yıkanmalı... Çilek yıkama yolları...
Bahar ve yaz ayların en güzel meyvelerinden olan çilek, çocuklar tarafından da çok seviliyor. Ancak doğru şekilde yıkanmayan çileğin üzerinde toprak kalıntıları kalabiliyor. Bu da zamanla böbreklerde kum gibi oluşumlara neden olabiliyor, organlara zarar veriyor. Çilekleri yıkamak için en etkili yolları bilmeniz şart. Peki çilek nasıl temizlenir? İşte 4 adımda çilek temizlemenin yolları...
Çilek yıkamak için sosyal medyada tuzlu suda bekletme yöntemi öneriliyor. Bu şekilde yıkama yapıldığında çileğin içinden kurt ve tırtıl çıktığı söyleniyor, ancak bunlar doğru değil. Toprağa temas ederek büyüyen çilek, yapısından dolayı diğer meyvelere göre çok fazla mikrop ve yabancı madde içerebiliyor. Peki çilek temizlerken dikkat etmeniz gerekenler neler?
Çilek Temizlemek İçin 4 Adım
1. ADIM
Çileğin sap ve yaprak kısımlarını nazikçe elinizle koparın. Eğer kopmuyorlarsa bir bıçak yardımıyla kesin.
2. ADIM
Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. Çilekleri burada 5-10 dakika bekletin. Böylelikle çileğin üzerindeki toprağın dibe çökmesini sağlarsınız.
3. ADIM
Daha sonra kabı sarsmadan yavaşça içindeki suyu boşaltın. Ardından çilekleri tekrar musluğun altında yıkayın.
4. ADIM
Kabın içerisine tekrar su doldurup içine biraz limon sıkın. Limon çilekte bulunan zararlı bakterileri öldürecektir. Suyun içinde çilekleri tekrar yavaşça ovalayarak sudan alın. Bu sayede çilekleri dezenfekte etmiş olursunuz.
Çileğin Faydaları Neler?
Metabolizmayı hızlandırır
Düzenli olarak çilek yemek metabolizmayı hızlandırır ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bağırsaklarda biriken kötü bakterilerin temizlenmesine de yardımcı olur.
Strese ve depresyona birebirdir
Çileğin faydalarından biri de stresi azaltması ve depresyona karşı korumasıdır.
Böbrek taşlarını düşürmenizi sağlar
Potasyum oranı yüksek olan çilek böbrek ağrılarını dindirir ve böbreklerde oluşan taşların çok daha kısa bir süre içerisinde düşmesini sağlar.
İştah açıcıdır
Çileklerden yapılan organik reçeller iştah açar.
İyileşme sürecine katkı sağlar
Çilek sadece potasyum değil, C ve E vitamini bakımından da zengin bir meyvedir. Mevsim geçişlerinde grip ve nezle olan kişilerin daha kısa bir zamanda iyileşmesini sağlar.
Kemikleri güçlendirir
Kalsiyum, kemiklerin gelişim sürecini destekler. Çilekte de birçok meyveye oranla daha fazla kalsiyum bulunur.
Cildi nemlendirir
Özellikle kuru bir cilde sahip olan kişilerin sık sık çilek tüketmesi öneriliyor. Cildi nemlendiren çilek, gözenekleri açar. Çok daha pürüzsüz ve canlı bir cilde sahip olmanızı sağlar.
Ödem atar
Şişkinliğe neden olan ödemlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Kabızlığa iyi gelir
Kabızlık, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Mevsiminde yenen çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı geçirir.
Çileğin Zararları Neler?
Mide yanmasına neden olabilir
Kendisine gastrit ya da ülser teşhisi konmuş kişilerin çilek yerken dikkatli olması gerekir. Fazla çilek tüketmek mide yanması ve şişkinliğe yol açabilir.
Karın ağrısı yapabilir
Dağ çileği tüketirken çok dikkatli olunmalı. Fazla dağ çileği tüketmek karın ağrısına ve mide spazmına neden olabilir.
Alerjik reaksiyona yol açabilir
Bebek ve çocukların bağışıklık sistemi çileğe karşı alerjik reaksiyon gösterebilir. Ciltte kızarıklık ve kaşınma, çileğe alerjisi olan kişilerde çok sık görülen belirtiler arasındadır.