Çiğ Et Yıkanır Mı? Etin Kanı Nasıl Temizlenir?

Çiğ Et Yıkanır Mı? Etin Kanı Nasıl Temizlenir?
Söz konusu mutfak olunca en çok sorulan konulardan bir tanesi de "çiğ et yıkanır mı?" sorusu... Kurban kesimi sonrası eve getirilen etlerin hijyenik bir şekilde yenmesi, saklanması ve dağıtılması için etin yıkanmaması gerekir. Fakat söz konusu kanlı et olunca durum farklı!

ÇİĞ ETİ YIKAMAMANIZ GEREKİR

Çiğ etin üzerinde olabilecek bakteriler pişirme işlemi sırasında zaten ölür ve kendiliğinden sterilize olur ancak eti çiğken yıkamak, yarardan çok zarar verebilir. Çiğ eti yıkadığınızda, bakteriler mutfağınızdaki diğer yiyeceklere, mutfak eşyalarına ve yüzeylere yayılabilir. Buna çapraz bulaşma denir.

ÇİĞ ETLE TEMAS ETTİKTEN SONRA YAPILACAKLAR

  • Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın.
  • Tezgâh hijyeni de çok önemlidir. Çiğ et veya tavuk sularından bulaşan çapraz kontaminasyonu önlemek için tezgâh üstlerini ve lavaboları sıcak, deterjanlı suyla yıkayın. Ekstra koruma için, çamaşır suyu ve su karışımıyla sterilize edebilirsiniz.
  • Çiğ ete değen spatula, maşa, tabak gibi tüm mutfak aletlerini mutlaka temizleyip kuruttuktan sonra yerine yerleştirin.

KANLI ETİN KANI NASIL TEMİZLENİR?

  • Kanın temizlenmesini istiyorsanız eti süzgeç içinde koyup etin tüm kanını süzdürün.
  • Tüm kanını süzdürdükten sonra bir kap içerisine koyup üzerine soğuk su ekleyip yaklaşık 10 dakika kapalı bir şekilde bekletin. Sıcak suyla yıkamayın. Çünkü sıcak su etin hem tadını bozar hem de yapısını bozar.
  • Ayrıca etin üzerinde fazla kir veya yabancı bir madde bulunuyorsa aynı işlemle eti yıkayabilirsiniz. Ama etin sadece belirli yerlerinde küçük kir ya da maddeler varsa onları yıkamak yerine bıçak yardımıyla kesip atabilirsiniz.