Bu yöntemle saklanan muzlar hiç kararmıyor. İlk günkü parlaklığını koruyan muzlar için hangi saklama koşulları sağlanmalı?

Bu yöntemle saklanan muzlar hiç kararmıyor. İlk günkü parlaklığını koruyan muzlar için hangi saklama koşulları sağlanmalı?
Çabuk bozulan meyvelerden biri de muz. Bu meyvenin uygun saklama koşulları sağlanmazsa çabucak kararabiliyor. Peki muzun kararmasını önlemek için neler yapılmalı? Muzun doğru tüketiminde ne gibi faydaları var? Muz saklama yöntemleri neler? İşte muzun korunması için yapılması gerekenler...

Tüketimi oldukça fazla olan muz, muzgiller familyasında yer alıyor. Güneydoğu Asya'nın tropikal alanlarında yetişen muzun Türkiye'deki yetişme alanları ise Anamur ve Bozyazı çevresi. Meyve tabaklarında ve tatlılarda sıkça karşılaştığımız muz potasyum, demir, kalsiyum, fosfor ve iyot açısından zengin. Peki, muz kararmadan uzun süre nasıl saklanır?

muz-5.jpg

Muzun saklama koşulları nedir?

Güneş ışığı ve yüksek sıcaklıktan korunması gereken muz, oda sıcaklığında bekletilmeli. Böylece 3-4 gün boyunca tazeliğini koruyabilir.

Plastik torbalar nemli olduğu için muz, alındıktan sonra torbada bekletilmemeli. Kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulmalı.

Muzların içinde çürüyenler varsa diğerlerinden ayrılmalı. Yoksa yan yana durdukça hepsi kararmaya başlar.

Muzları bir hafta saklamak için, muzların birleştiği bölge, yani sapları streç film ile hava almayacak şekilde kapatılmalı.

muz-6.jpg

Muz dilimleri nasıl korunabilir?

Muz dilimlerini buzdolabı poşetine yerleştirin ve havasını çıkartarak düğümleyin. Ardından buzluğa yerleştirin.

Muz dilimlerini limon suyuna batırarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bu saklama koşulunda 2-3 gün içerisinde mutlaka tüketmelisiniz.

Muzu kurutularak saklanır mı?

Güneşte Muz Kurutma Yöntemi: Muzları dilimleyin ve birbirine değmeyecek şekilde güneş alan bir yere serin. Muzları bu şekilde 10-15 gün kadar bekletin. Tamamen kuruduğunda saklama kaplarına alıp kapağını kapatın ve buzdolabına koyun.

Fırında Muz Kurutma Yöntemi: Muz dilimlerini fırın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde dizin. 70 dereceli fırında yaklaşık 10 saat kadar muzları pişirin. Her saat başında muzları ters düz edin. Kuruttuğunuz muzları kaplara alıp buzdolabında saklayabilirsiniz.

muz-2.jpg

Muz yemek ne işe yarar?

  • Sindirim sağlığını iyileştirebilir.
  • Kalbi koruyabilir.
  • Kırışıklıkları önleyebilir.
  • Enerji verir.
  • Göz sağlığını iyileştirebilir.
  • İyi bir ruh halini destekleyebilir.
  • İyi uyumanızı sağlayabilir.
  • Göbekte yağlarını eritmeye yardımcı olabilir.
  • Kötü kolesterol seviyesini azaltabilir.
  • Bağışıklığı güçlendirebilir.
  • Kemik sağlığını iyileştirebilir.

muz-1.jpg

Muzun içeriğinde hangi vitaminler bulunur?

Lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağı olan muz, magnezyum ve manganez açısından zengindir.

100 gram muzda bulunan vitaminler:

  • Protein: 1.09 g
  • Lif: 2.6 g
  • Enerji: 88 kcal
  • Su: 74,91 g
  • Karbonhidrat: 23 g
  • Şeker: 12.2 g
  • Yağ: 0.3 g
  • Kalori: 89
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Potasyum: 358 mg
  • Diyet lifi: 2.6 g
  • A vitamini: %1,3
  • C vitamini: 8,7 mg
  • Kalsiyum: 5 mg
  • Çinko: 0.15 mg
  • Fosfor: 22 mg
  • E vitamini: 0.1 mg
  • B6 vitamini: 0,4 mg
  • Magnezyum 27 mg
  • Demir: 0,3 mg
  • Tiamin: 0.03 mg
  • Niasin: 0.67 mg

Etiketler :