Bu kişilerde demans riski daha yüksek

Bu kişilerde demans riski daha yüksek
The New Daily'nin bilim insanlarına dayandırdığı haberine göre, sık sık düşen kişilere daha sonra diğerlerine göre daha sık demans teşhisi konuyor .

Demans hakkında beklenmedik bir keşif

İki milyon yaşlı yetişkinin katıldığı bilimsel bir deney, düşme nedeniyle yaralananların yüzde 10'una daha sonra Alzheimer hastalığı ve diğer demans türleri teşhisi konduğunu ortaya çıkardı.

Araştırmacılar bazı demans türlerinin beyin hücrelerinin ve nöronların ölümünden kaynaklandığını söylüyor. Ancak kafa travmaları hücrelere zarar vererek demans gelişimini tetikleyebilir. Bazı travmatik beyin yaralanmaları türleri, özellikle de spor nedeniyle tekrarlananlar, yaşamın ilerleyen dönemlerinde belirli demans türlerinin gelişme riskini artırabilir.

demans.jpeg

"Düşmeler ve demans arasındaki ilişki iki yönlü bir yola benzetilebilir. Uzman, "Bilişsel gerileme düşme olasılığını artırabilir, ancak bu düşmelerden kaynaklanan yaralanmalar demansın ilerlemesini de hızlandırabilir" diye açıklıyor.

Demans nedenleri

Demans, beyin hücrelerinin ölümü nedeniyle gelişen nörodejeneratif bir hastalıktır. Bu, beyin hücrelerinin ölümünün yavaş yavaş gerçekleştiği anlamına gelir. Demanslı bir kişide beyin dokusunda giderek daha az sayıda sinir hücresi bulunur ve sinir dokusu üzerinde plak ve nodül olarak bilinen küçük birikintiler oluşur. Ölmekte olan beyin hücreleri arasında plaklar gelişir. Beta-amiloid olarak bilinen bir proteinden oluşurlar. Bu sırada sinir hücrelerinde dolaşma meydana gelir. Tau adı verilen başka bir proteinden oluşurlar. Araştırmacılar bu değişikliklerin neden meydana geldiğini tam olarak anlayamıyorlar. Çeşitli faktörler söz konusu olabilir.

Risk faktörleri

Demans için kaçınılmaz risk faktörleri şunlardır:

  • yaşlanma,
  • ailede demans öyküsü,
  • belirli genlerin mutasyonlarının varlığı.

demans1.jpg

Demans gelişme riskini artıran diğer faktörler arasında ciddi veya tekrarlanan travmatik beyin hasarı ve toksik metaller, böcek ilaçları ve endüstriyel kimyasallar gibi belirli çevresel kirleticilere maruz kalma yer alır.

Demansı önlemek için risk faktörleri değiştirilebilir. Bunu yapmanın yolları şunları içerir:

  • düzenli egzersiz,
  • çeşitli ve sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi,
  • kardiyovasküler sistemin sağlığının korunması,
  • kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezite ve yüksek tansiyon gelişme riskinin azaltılması,
  • yaşam boyunca aktif beyin aktivitesinin sürdürülmesi.

Önemli: Makale dengeli beslenmenin ve bir uzmana danışmanın yerini almaz!

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi