Bilinenler Yanlış Çıktı: Yere Düşen Yiyeceklerde Kaç Saniyede Bakteri Oluşuyor?

Bilinenler Yanlış Çıktı: Yere Düşen Yiyeceklerde Kaç Saniyede Bakteri Oluşuyor?
Halk arasında yere düşen yiyeceklerin 5 saniye içerisinde alınıp üflenilmesi halinde bakterilerin yiyeceğin üzerinde yaşayamayacağına inanılır. Bu durum hakkında yeni bir çalışma yayımlayan bilim insanları, yere düşen yiyeceklerin hangi koşullar altında tüketilmesi gerektiğini açıkladı.

Bazı zamanlarda yaşanan çikolata krizleri, bazı zamanlarda ise binbir zahmetle hazırlanın yiyecekleri baltalayan an olarak tat kaçıran yiyeceklerin yere düşmesi, halk arasında bazı yanlış inanışların ortaya çıkmasına neden olmakta.

Bazı kimseler yere düşen yiyeceği ne olursa olsun tüketmeyi reddederken, bazı kişiler ise içini rahatlatabilmek adına çeşitli teoriler üretmekte. Bu teorilerden en popüleri olan 5 saniye kuralı, temel olarak yiyeceğin düştüğü yüzeyden 5 saniye içerisinde kaldırılarak üflenilmesi halinde zararlı olmayacağı inanışına dayanmakta.

bakteri1.jpgBilim insanları, bu yaklaşımın gerçeği yansıtmadığını belirtirken, yere düşen yiyecek konusunda son araştırmaların sonucunu yayınladı.

5 SANİYEDE 8 BİN BAKTERİ BULAŞABİLİYOR

Bakterilerin hangi sıklıkla ve hangi yiyeceklerde üreyebileceğinin değişkenlik gösterdiğini aktaran uzmanlar, Escherichia coli bakterilerinin 1 saniye içerisinde yiyeceğin yüzeyine bulabildiğini kanıtladı.

Salmonella bakterileri ise 5 saniye içerisinde 8 bin bakteriyi yiyecek yüzeyinde yaşatabilecek hale gelebiliyor. Bu durum karşısında abartılı tepkiler verilmemesi gerektiğini aktaran uzmanlar, yere düşen yiyeceği tüketmenin tehlike yaratmasının arkasında yiyeceğin düştüğü zeminin temizliği ve tüketen kişinin bağışıklık sisteminin yattığını belirtiyor.

Sağlıklı bir insanın, çok kirli olmayan bir yüzeye düşen yiyeceği tüketmesinde herhangi bir sakınca görülmüyor.