Bilim insanları süper mikropların 2050 yılına kadar 39 milyon insanı öldüreceğini öngörüyor

Bilim insanları süper mikropların 2050 yılına kadar 39 milyon insanı öldüreceğini öngörüyor
Antimikrobiyal direnç nedeniyle her yıl bir milyon insan ölüyor. Ancak Oxford Üniversitesi ve Washington Üniversitesinden bilim insanları, önümüzdeki 20-30 yıl içinde bu rakamın ikiye katlanabileceği konusunda uyarıyor.

520 milyon tıbbi kaydı analiz ederek 204 ülkede 22 patojen, 84 patojen-ilaç kombinasyonu ve 11 bulaşıcı sendrom için geleceğe yönelik tahminler sağladılar.

Bilim insanları, "Tahminlerimiz şunu gösteriyor.2050 yılına gelindiğinde Dünya çapında her yıl 1,91 milyon insan antimikrobiyal direnç nedeniyle ölecek . 21. yüzyılın ortalarında süper mikroplardan kaynaklanan toplam ölüm sayısı 39 milyona ulaşabilir. Üstelik ölümlerdeki en büyük artış 70 yaş ve üzeri kişilerde görülecek. Ölüm oranlarının en yüksek olduğu bölgelerin Güney Asya, Latin Amerika ve Karayipler olacağı tahmin ediliyor" diyor.

Araştırmacılar en tehlikeli bakterilerin metisiline dirençli Staphylococcus aureus,sepsis ve zatürre gibi tedavisi zor hastalıklara neden olduğunu Dünya çapında her yıl 550 bine kadar insan bu hastalıktan öldüğünü ortaya koyuyor.

Tıptaki ilerlemelerimiz risk altında olacak. Basit deri ve yumuşak doku enfeksiyonlarından ölüm oranının son derece yüksek olduğu antibiyotik öncesi döneme dönebiliriz.

Araştırmacılara göre, yeni aşıların ve antimikrobiyal ilaçların geliştirilmesinin yanı sıra sanitasyonun iyileştirilmesi, dünyanın süper mikroplardan kurtarılmasına yardımcı olacak.

Creighton Üniversitesinden (ABD) bilim adamı Brent Tierney, "Antibiyotik direncinden kaynaklanan ölümleri azaltmanın en önemli yolu zatürre, grip, koronavirüs, kızamık ve diğer hastalıklara karşı aşı yapmaktır" diyor. Ayrıca insanlarda, hayvanlarda ve tarımda antimikrobiyal ilaçların akılcı bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Uzmanlar, "Direnci önlemek için antibiyotikler yalnızca belirtildiğinde, optimum süre boyunca ve doğru dozajda alınmalıdır.“Antibiyotikler hepimizin koruması gereken ortak bir doğal kaynaktır.” diyor.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi